36-60 ay arası Türkçe konuşan çocukların konuşma ve artikülasyon hızlarının belirlenmesi
Determination of speech and articulation speeds of Turkish-speaking children between 36-60 months
- Tez No: 742920
- Danışmanlar: PROF. AHMET KONROT KONROT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Konuşma bozukluğu, Konuşma Hızı, Artikülasyon Hızı, Speech disorder, Speech Speed, Articulation Speed
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapistliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Dil gelişimi; seslerin, sayıların, kelimelerin ve sembollerin öğrenilmesi ve dil kurallarına uygun olarak kullanılmasını kapsayan bir süreçtir. Dilin anlama ve anlatım dili olarak iki bileşeni bulunmaktadır. Bu iki bileşen birbiriyle koordineli biçimde ilerlemektedir. Öncelikli olarak alıcı dilin gelişmesi buna bağlı olarak da ifade edici dil becerilerinin gelişmesi gerekmektedir. İfade edici dil becerileri belli bir hiyerarşiye göre gitmektedir ancak ifade edici dile yönelik belirli bir hızdan söz edemeyiz. İfade edici dil becerileri bize çocukların konuşma gelişimi hakkında bilgiler vermektedir. İfade edici dildeki hız yaşa göre değişmektedir. Ülkemizdeki çocukların ifade edici dildeki hızlarına yönelik herhangi bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu çalışmanın amacı“Konuşmadaki bozuklukları saptamak için konuşma hızı verileri bizim için belirleyici bir ölçüt olabilir mi?”Bu sorusuna bir yanıt araştırmaktır. Bu çerçevede 36-60 ay okul öncesi bireylerde konuşma hızı üzerine araştırma yapılmıştır. Çalışmada yaş arttıkça konuşma hızının da arttığı sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Language development; It is a process that involves learning sounds, numbers, words and symbols and using them in accordance with language rules. Language has two components as comprehension and expression language. These two components work in coordination with each other. Primarily, the development of receptive language and accordingly the development of expressive language skills are required. Expressive language skills go according to a certain hierarchy, but we cannot talk about a certain speed for expressive language. Expressive language skills give us information about the speech development of children. The speed in expressive language varies with age. No study has been found on the speed of children in expressive language in our country. The aim of this study is“Can speech rate data be a decisive criterion for us to detect speech disorders?”An answer to this question is to research. In this context, a study was conducted on speech speed in 36-60 month-old preschoolers. In the study, it was concluded that as the age increases, the speaking rate also increases.