Nazi propaganda sinemasında toplumsal etkileşim
  1. Tez No: 742974
  2. Yazar: ORÇUN AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR SEDEN MERAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Radio and Television, Performing and Visual Arts, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Nazi, Sinema, Toplum, Nazi, Cinema, Society
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Göstergebilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Göstergebilim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Sinema yalnızca bir sanat olmanın dışında toplumu birçok açıdan etkileyen bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Sinemanın yalnızca toplumu etkilemediği aynı zamanda toplumun içinde bulunduğu durumlara göre şekil aldığı da düşünüldüğünde sinema ve toplumun birbirinden ayrılmayacak derece yakın bir ilişki içerisinde olduğunu söylemek mümkündür. Bu çalışma ile birlikte Nazi iktidarında sinema ve toplum konusu ele alınmıştır. Çalışma, nitel yöntemlerden ilişkisel tarama modeline başvurularak meydana getirilmiştir. Bu doğrultuda alan yazında konu ile alakalı olan makale ve tezler taranmak sureti ile belirli başlıklar altında sistematik bir tarama gerçekleştirilmiş, ulaşılan bulguların derlenmesi ile sonuçlar elde edilmiştir. Çalışma sonucunda Nazi iktidarının toplumu yönlendirme konusunda sıklıkla sinemaya başvurduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Apart from being just an art, cinema emerges as a field that affects society in many ways. Considering that the cinema not only affects the society, but also takes shape according to the situations of the society, it is possible to say that cinema and society are in an inseparable relationship. With this study, the subject of cinema and society in the Nazi rule was discussed. The study was created by applying the relational survey model, one of the qualitative methods. In this direction, a systematic search was carried out under certain headings by scanning the articles and theses related to the subject in the literature, and the results were obtained by compiling the findings. As a result of the study, it is seen that the Nazi government often resorted to cinema to direct the society.