Dijitalleşme, bireyselleşme ve din
Digitalization, individualization and religion
  1. Tez No: 743043
  2. Yazar: FATİH KARAHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH ÖZTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Religion, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Dijitalleşme, Bireyselleşme, Sosyal medya, Geleneksel, Yalnızlaşma, Post modern, Religion, Digitalization, İndividualization, Social Media, Traditional, İsalation, Post Modern
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Daha Sonra Doldurulacaktır.Toplumun yapı taşları olan bireyler dijitalleşen dünyada ve dijitalleşmenin etkisi ile dijital çağ adı da verilen yaşadığımız zaman diliminde artık toplumun bir üyesi olmaktan daha çok kendine yetebildiği ölçüde değerli görülen ve bu değeri de sosyal medya ile ölçmeye çalışan bir varlık olma yolunda bir hayli ilerleme kaydetmiştir. Tez konumuzun önemli bir bölümünü oluşturan dijitalleşme artık hayatın her alanında var ve her geçen gün artarak var olmaya devam edecek gibi gözükmektedir. İnsanlar aslında dijitalleşme öncesinde de var olan bireyselleşme ve yalnızlaşmaya dijitalleşme ile büyük bir adım daha atmıştır. Bireyselleşmenin etkisi ile toplum içinde yalnızlaşan insanlar, içinde oluşan boşluğu/yalnızlığı sosyal medyadaki sanal kişiler ile doldurmaya çalışmaktadır. İnsan sadece maddi bir varlık değildir. Her varlığın maddi yapısı olduğu gibi manevi yönü de vardır. İnsanlarda bu manevi alan genellikle din ile doldurulmaya çalışılmaktadır. Din insanlarda yaratılış itibariyle var olan ve görmezden gelinmeyecek kadar önemli olan bir kurumdur. İşte birey bu geleneksel kurumu modern ve post modern çağın etkisiyle sadece bireysel yaşamla anlamlandırmaya başlamış ve bu durumu devam ettirme niyetinde olduğu gözükmektedir. Çalışmamızda yukarda zikrettiğimiz üç önemli başlığı birbiriyle ilintili olarak işleyecek ve sonucunu günümüz insanlarının önemli bir meselesi haline gelen Covid-19 salgını ile ilintili bir şekilde yorumlamaya gayret göstereceğiz.
Özet (Çeviri)
Individuals, who are the building blocks of society, have made great progress in the digitalizing world and in the time period we live in, also called the digital age, with the effect of digitalization, rather than being a member of the society, as a self-sufficient entity that tries to measure this value with social media. Digitalization, which constitutes an important part of our thesis topic, now exists in all areas of life and it seems that it will continue to exist increasingly day by day. In fact, with digitalization, people have taken a big step towards individualization and isolation, which existed before digitalization. People who become lonely in society due to the effect of individualization try to fill the void/loneliness they have created with virtual people on social media. Human is not just a material being. Every being has a spiritual aspect as well as a material structure. People generally try to fill this spiritual space with religion. Religion is an institution that exists in humans by nature and is so important that it cannot be ignored. Here, the individual has begun to make sense of this traditional institution only with individual life, with the influence of the modern and post-modern age, and it seems that he intends to continue this situation. In our study, we will deal with the three important topics mentioned above in relation to each other and we will try to interpret the result in relation to the Covid-19 epidemic, which has become an important issue for today's people.