Relationship between firm performance and dividend payout ratio with respect to automobile industry in the USA and Europe
ABD ve Avrupa'da otomobil sektöründe firma performansı ile kâr payı ödeme oranı arasındaki ilişki
  1. Tez No: 743056
  2. Yazar: MUHAMMAD IBRAHIM TANNA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÖZYEŞİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Temettü Ödeme Oranı, Aktif Getirisi, Büyüme, Öz sermayeye borç, Likidite, Dividend Payout Ratio, Return on Assets, Debt to Equity, Growth, Liquidity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Araştırmanın temel amacı, şirketlerin temettü politikasının belirleyicilerini ve farklı belirleyicilerle ilişkisini değerlendirmektir. Analizde kullanılan veriler ikincil veriler olup, ABD ve Avrupa Menkul Kıymetler Borsalarından elde edilen 2012-2020 yıllarına ait hedef örneklemden gelmektedir. Bu çalışmada, örnekleme dahil edilen çoklu bağımsız değişkenleri analiz etmek için MS Excel 2016 üzerinden bir regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Yapılan analiz sonuçlarına göre, tüm hipotezler 0,05 değerinden daha yüksek olan farklı bir anlamlılık değeri elde etmiştir. ROA, DER, büyüme ve likiditenin DPR'yi etkilemediği veya başka bir deyişle bağımsız değişkenin aynı anda temettü ödeme oranını etkilemediği sonucuna varılabilir. Sonuçlardan, Avrupa ve ABD otomotiv endüstrisinde temettü oranı eğiliminin ve politikasının yukarıda belirtilen finansal faktörlerden etkilenmediği söylenebilir. Bu durumun temel nedeni değişen faktör seviyeleri ve temettü ödeme oranları olabilir. Şirketin temettü politikasını belirleyen faktörlerin dış etkenleri de içerebileceği düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
The main objectives of the research were to identify the effective determinants of dividend policy and to evaluate the determinants of dividend policy and relationship with different determinants. The data used in the analysis is secondary data and comes from the target sample from s 2012-2020 data that is obtained from the US and European Stock Exchanges. This study uses MS Excel to perform a regression analysis to analyze the multiple independent variables included in the study. Based on the results of calculations through the Excel program, all hypotheses obtained a different significance value that is higher than the value of 0.05. It can be concluded that ROA, DER, growth, and liquidity do not influence the DPR, or in other words, simultaneously the independent variable does not affect the dividend payout rate. From the results, it can be said that in the automotive industry of Europe and US, the trend and policy of the dividend rate are not influenced by the aforementioned financial factors. The main reason for this situation may be changing factor levels and dividend payment rates. It can be considered that the factors that determine the dividend policy of the company can also include external factors.