Mineral trioksit agregat, biodentine ve P11-4 materyallerinin rat bağ dokusu üzerinde fibroblast büyüme faktörü 2 ve kemik morfogenetik protein 2 ekspresyonuna etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of mineral trioxiide aggregate, biodentine and P11-4 materaals on fibroblast growth factor 2 and bone morphogenetic protein 2 axpression on rat connective tissue
  1. Tez No: 743067
  2. Yazar: CAFER ATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNSELİ GÜVEN POLAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biodentine, MTA, P11-4, Rat, Biodentine, MTA, P11-4, Rats
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: Mineral Trioksit Agregat (MTA) ve Biodentine gibi materyallerin rat bağ dokusu üzerinde gösterdikleri etkileri Fibroblast Büyüme Faktörü 2 (FGF2) ve Kemik Morfogenetik Protein 2 (BMP2) ekspresyonu miktarına göre tespit etmek ve daha önce yumuşak dokudaki etkileri araştırılmamış olan p11-4 peptidin MTA ve Biodentinle karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızın ortalama 250-280 gr ağırlığında olan 21 adet erkek Sprague Dawley rat kullanılarak yapılması planlanmış ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu'ndan 46418926-605.02 sayılı karar ile onay alınmasını takiben başlamıştır. Hayvanlar oda sıcaklığında tutulmuş, yiyecek ve içecek kısıtlaması yapılmamıştır. MTA, Biodentine ve p11-4 materyalleri üretici firma yönergelerine uygun olarak hazırlanmış ve 1.6 mm. dış çapı, 1.3 mm. iç çapı ve 5 mm. uzunluğu olan 84 adet polietilen tüp içerisine kondanse edilerek yerleştirilmişlerdir. 21 tüp ise kontrol grubu olarak boş bırakılmıştır. Her bir hayvanın sırt bölgelerine aralarında en az 2 cm. olacak şekilde 4 cerrahi kavite açılmıştır. Kesi hattına paralel olacak şekilde tüpler yerleştirilmiş ve 3-0 ipek dikişlerle primer olarak kapatılmıştır. Ratlar sakrifiye edilecekleri zamana göre 3 ayrı gruba (14 gün–28 gün–60 gün) ayrılmıştır. Sakrifikasyonlardan sonra immunohistokimyasal inceleme yapılacak örnekler %10'luk formalinle fikse edilmiştir. Protein ekspresyonuna bakılacak örnekler ise ependorf tüplere alınarak kuru buza konulmuş ve incelemeleri hemen yapılmıştır. Bulgular: İstatistiksel değerlendirmeler için IBM SPSS Statistics 20 yazılımı anlamlılık oranı %5 olacak şekilde kullanılmıştır. Shapiro Wilk testi, değerlerin normalliklerini araştırmada, ANOVA ve Dunnett's t testi ise gruplar arası xvi değerlendirmede kullanılmıştır. Değerlendirmeler sonucunda p11-4 materyalinin MTA ve Biodentine ile benzer özellikler gösterdiği anlaşılmıştır. Sonuç: Elde edilen veriler ışığında p11-4 bağ dokusuna uyum gösteren biyouyumlu bir materyal olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: To determine the effects of materials such as Mineral Trioxide Aggregate (MTA), Biodentine and P11-4 on rat connective tissue according to the expresion amount of Fibroblast Growth Factor 2 and Bone morphogenetic Protein 2 and to compare the p11-4 peptide, whose effects on soft tissue have not been investigated before, with MTA and Biodentine. Materials and Methods: Our study was planned to be carried out using 21 male Sprague Dawley rats with an average weight of 250-280 g and started after the approval of the Health Sciences University Hamidiye Animal Experiments Local Ethics Committee with the decision numbered 46418926-605.02. Animals were kept at room temperature, no food and beverage restrictions were applied. MTA, Biodentine and p11-4 materials were prepared in accordance with the manufacturer's instructions and placed in 1.6 mm. outer diameter, 1.3 mm. inner diameter and 5 mm. length of 84 polyethylene tubes by condensation. 21 tubes were left blank as the control group. At least 2 cm. between the dorsal areas of each animal. 4 surgical cavities were opened. Tubes were placed parallel to the incision line and closed primarily with 3-0 silk sutures. Rats were divided into 3 different groups (14 days–28 days–60 days) according to the time they will be sacrificed. After sacrification, samples for immunohistochemical examination were fixed with 10% formalin. The samples for protein expression were taken into eppendorf tubes and placed on dry ice and analyzed immediately. Results: For statistical evaluations, IBM SPSS Statistics 20 software was used with a significance ratio of 5%. The Shapiro Wilk test was used to investigate the normality of the values, and the ANOVA and Dunnett's t test were used for the intergroup evaluation. As a result of the evaluations, it was understood that the p11-4 material showed similar properties with MTA and Biodentine. xviii Conclusion: In the light of the data obtained, p11-4 may be a biocompatible material also compatible with the connective tissue.