Platon'un siyaset felsefesi
Plato's political philosophy
  1. Tez No: 743170
  2. Yazar: MÜJGAN ÇAĞİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ÇAĞLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Siyasal Bilimler, Philosophy, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Platon, siyaset felsefesi, ideal yönetim biçimi, filozof, Plato, political philosophy, ideal form of government, philosopher
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
Bu çalışmamızda, siyaset felsefesinin kurucusu ve en büyük isimlerinden biri olarak kabul edilen Platon'un siyaset felsefesini derinlemesine analiz etmeye çalıştık. Platon, Batı siyasal düşüncesinin ve felsefe geleneğinin en göz kamaştırıcı yazarlarından biridir. Ancak yalnızca Batı felsefesine değil, İslam felsefesine de etki etmiştir. Esas itibarıyla Platon'un siyaset felsefesinin, siyaset ile ahlak ve devlet ile birey arasındaki ilişkileri irdeleyen, içerisinde yaşadığı toplumun mutluluğu üstüne düşünen, adil bir devlet düzeni hakkında konuşmayı önemli bulan tüm filozoflara yol göstermesi sebebiyle siyasal düşünceler tarihi alanına yoğunlaşan akademisyenler açısından büyük önem taşıdığını ve kayda değer olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda Platon, modern düşünürlerin üzerine eğildiği cinsiyetlerin eşitliği, hukukun üstünlüğü, ideal yönetim biçimi ve demokrasinin değeri gibi temel konu başlıklarını yüzyıllar öncesinden ele almış bir filozoftur. Ayrıca, hayatımızı yönetebilmemiz için mutlak olana bir şekilde ulaşmamız gerektiği inancına hayat veren ve ideal yönetim biçimi üzerine düşünceleri ile bize yol gösteren Platon'a günümüzde ihtiyaç duyduğumuzu düşünüyoruz. Dolayısıyla tezimizin amacı, Platon'un siyaset felsefesini detaylı bir şekilde değerlendirip tüm yönleriyle ortaya koyarak fikirlerinin daha iyi kavranmasına katkıda bulunmaktır. Tezimizde öncelikle Platon'un hayatı ve Antik Atina demokrasisinin genel yapısı ele alınmıştır. Ardından, Platon'un siyaset felsefesini şekillendirmesinde etkili olan filozofların görüşlerinin Platon'un siyasal öğretileriyle olan bağlantısı incelenmiştir. Akabinde, Platon'un erken ve geç dönem siyaset felsefesi tüm ayrıntılarıyla analiz edilmiştir. Son olarak Platon'un siyaset felsefesinden etkilenen, ondan ilham alan ve ona eleştiriler yönelten büyük düşünürlerin yorumları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we tried to analyze the political philosophy of Plato, who is regarded as the founder of political philosophy and still one of the greatest names. Plato is one of the most dazzling authors of Western political thought and the philosophical tradition. However, he influenced not only on Western philosophy, but also Islamic philosophy. In essence, we can say that Plato's political philosophy is of great importance for academicians who focus on history of political thought, as it guides all philosophers who examine the relations between politics and morality, state and individual, think about the happiness of the society they live in, and find it important to talk about a just state order. At the same time, Plato is a philosopher who dealt with the main topics such as equality of the sexes, the rule of law, the ideal form of government and the value of democracy centuries ago, which modern thinkers focused on. In addition, we think that we need Plato today, who gives life to the belief that we need to reach the absolute in order to direct our lives and guides us with his thoughts on the ideal form of government. Therefore, the aim of our thesis is to contribute to a better understanding of Plato's ideas by evaluating his political philosophy in detail and revealing it in all its aspects. In our thesis, first of all the life of Plato's and the general structure of the democracy of Ancient Athens were discussed. Then, the connection between the views of philosophers, who were influential in shaping Plato's political philosophy with Plato's political teachings was examined. Subsequently, Plato's early and late political philosophy was analyzed in detail. Finally, the comments of great thinkers who were influenced by Plato's political philosophy, inspired by him and to criticize him were evaluated.