Tek taraflı periferik fasiyal felç sonrası yüz morfometrisinde meydana gelen değişikliklerin analizinde kullanılan üçboyutlu analiz metotlarının karşılaştırılması
  1. Tez No: 743330
  2. Yazar: SELİN EROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÖZSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Fasiyal felç, 2B landmark tabanlı asimetri analizi, 3B landmark tabanlı asimetri analizi, 3B yüzey asimetri analizi, Peripheric facial palsy, 2D landmark-based asymmetry analysis, 3D landmark-based asymmetry analysis, 3D surface asymmetry analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Periferik yüz felci fasiyal sinirin hasarı sonucu mimik kaslarında fonksiyon kaybı ve beraberinde yüz asimetrisi ile ortaya çıkan bir klinik tablodur. Yüz asimetrisindeki değişimin objektif bir şekilde değerlendirilmesi hastalığın seyri ve tedavinin etkinliğinin takibinde önemlidir. Bu amaçla yüzün her iki yanında bulunan belirli landmarklar üzerinden hesaplanan iki (2B) ve üç boyutlu (3B) asimetri indeksleri kullanılmaktadır. Sık kullanılan bir diğer metot ise tüm yüz yüzeyinin ayna görüntüsü ile karşılaştırılarak yapılan asimetri analizidir. Çalışmamızın amacı bu üç metodun yüz asimetrisini belirlemedeki güvenilirliklerini ve etkinliğini test etmektir. Yöntem: Çalışmamızda tek taraflı periferik fasiyal felçli 17 hasta ve 20 sağlıklı gönüllünün yüzleri nötr (istirahat), kaş kaldırma, göz kapama, diş gösterme ve ıslık çalma hareketleri sırasında 3B yüzey tarayıcısı ile tarandı. Elde edilen görüntüler üzerinde belirlenen 3 orta hat ve 8 bilateral landmark kullanılarak felçli ve sağlıklı gruplarda 2B ve 3B-landmark tabanlı asimetri indeksleri hesaplandı. Ayrıca elde edilen 3B orijinal yüzey ve ayna görüntüsünün üst üste bindirilmesiyle yüzey asimetri analizleri gerçekleştirildi. Yapılan ölçümler iki farklı araştırmacı tarafından farklı zamanlarda tekrarlanarak metotların gözlemci içi ve gözlemciler arası güvenilirlikleri belirlendi. Sonuçlar istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Güvenilirlik testleri 3B yüzey analiz metodunun hem gözlemci içi hem de gözlemciler arası mükemmel düzeyde güvenilirliğe sahip olduğunu gösterirken, 2B ve 3B landmark tabanlı analizlerin orta ve iyi arasında değişen düzeyde güvenilirliğe sahip olduğunu ortaya koydu. 3B yüzey asimetri analizi sonuçları bütün yüz hareketleri için sağlıklı ve fasiyal felçli hastalar arasında anlamlı fark belirledi. Her bir landmark için hesaplanan 2B ve 3B landmark tabanlı asimetri analizleri ise nötr yüz ifadesinde iki grup arasında anlamlı bir fark belirleyemezken diğer hareketlerde bazı landmarklarda asimetri belirleyebildi. Sonuç: 3B yüzey analizinin sahip olduğu yüksek gözlemci içi ve gözlemciler arası güvenilirliği, felçli ve sağlıklı gruplar arasındaki yüz asimetrisini tüm yüz ifadeleri için başarılı bir şekilde göstermesi sebebiyle landmark tabanlı analizlere göre daha avantajlı olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: Peripheral facial paralysis is a clinical condition with facial asymmetry and loss of function in mimic muscles due to facial nerve damage. Objective evaluation of facial asymmetry is essential in the follow-up recovery and the effectiveness of the treatment. For this purpose, two (2D) and three-dimensional (3D) asymmetry indices calculated over specific landmarks on both sides of the face are used. Another frequently used method is asymmetry analysis, which is performed by comparing the mirror and the original image of the face. Our study aims to test the reliability and effectiveness of these three methods in determining facial asymmetry. Methods: The faces of 17 patients with unilateral peripheral facial palsy and 20 healthy volunteers were scanned with a three-dimensional surface scanner during neutral (resting), eyebrow-raising, eye closing, showing-teeth, and whistling movements. 2D and 3Dlandmark- based asymmetry indices were calculated. Surface asymmetry analyses were performed by superimposing the face's 3D original and mirror image. Two different researchers repeated the measurements at different times to determine the intra- and interobserver reliability of the methods. Finally, the results were statistically compared. Results: Reliability tests showed that the 3D-surface analysis method had excellent intraand inter-observer reliability, while 2D and 3D landmark-based analyses had moderate to good reliability. The results of the 3D-surface asymmetry analysis determined a significant difference between healthy and facial paralysis patients for all facial movements. In addition, while 2D and 3D landmark-based asymmetry analyses calculated for each landmark could not detect a significant difference between the two groups in neutral facial expression, they could detect asymmetry in some landmarks in the remaining movements. Conclusion: We think the 3D surface analysis is more advantageous than landmark-based analyses due to its high intra-observer and interobserver reliability and successfully demonstrates facial asymmetry between facial palsy and healthy groups for all facial expressions.