Cardopatium corymbosum bitkisinin çeşitli enzimleri inhibe edici ve antioksidan etkilerinin ölçülmesi
Enzyme inhibitory and antioxidant effects of cardopatium corymbosum.
- Tez No: 743515
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA YILMAZ ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Cardopatium corymbosum, Fenolik içerik, Antioksidan, Antidiyabet, Antikanser, Cardopatium corymbosum, Phenolic content, Antioxidant, Antidiabetic
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Compositae familyası, Akdeniz, Doğu Avrupa ve Küçük Asya'da yaygın bir dağılıma sahip olan, yaklaşık 1000 cins ve 25.000 türü kapsayan çiçekli bitkilerdir. Bu türlerin bazıları antienflamatuvar, analjezik ve antipiretik potansiyellerine ek olarak, ekstreleri (kökler, gövdeler, ağaç kabuğu, yapraklar, çiçekler, meyveler ve tohumlar) ile yapılan araştırmalarda yüksek antioksidan güçleri olduğu kanıtlanmıştır. Cardopatium corymbosum (L.) Pers. bitkisi Compositae familyasına ait bir türdür. Bu çalışmanın amacı; C. corymbosum türünün etanol, metanol ve su ekstrelerinin LC-MS/MS analizi kullanılarak fitokimyasal içeriğinin, antioksidan aktivitesinin ve çeşitli enzimleri inhibe edici etkisinin ölçülerek tedavi edici potansiyelinin belirlenmesidir. Ekstrelerin antioksidan potansiyelinin belirlenmesi için total fenolik ve flavonoid içerikleri, 2,2'-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) radikal giderici aktiviteleri ve demir indirgeyici güçleri ölçüldü. Ayrıca ekstrelerin α-glukozidaz/α-amilaz, asetilkolinesteraz (AChE)/ bütirilkolinesteraz (BChE), elastaz ve tiyoredoksin redüktaz (TrxR) enzimlerini inhibe edici aktiviteleri ölçülerek sırasıyla antidiyabetik, anti-Alzheimer, anti-aging ve antikanser potansiyelleri belirlendi. Sonuçlar değerlendirildiğinde, C. corymbosum ekstrelerindeki majör bileşiklerinin klorojenik asit, fumarik asit ve rutin olduğu tespit edildi. Metanol ekstresinin en yüksek total fenolik ve flavonoid içeriğe ve antioksidan aktiviteye sahip olduğu görüldü. Tüm ekstrelerin AChE, BChE ve elastaz üzerine düşük düzeyde, α-glukozidaz üzerine ortalama bir inhibisyon gösterdiği tespit edildi. Bununla birlikte C. corymbosum ekstrelerinin güçlü TrxR inhibe edici aktiviteye sahip olduğu bulundu. Çalışmamız, C. corymbosum bitkisinin antioksidan, antidiyabetik ve antikanser aktivitelere sahip olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The Compositae family which is a flowering plant that has distribution in the Mediterranean, Eastern Europe and Small Asia, have about 1000 genera and 25000 species. In addition to their antiinflammatory, analgesic and antipyretic potential, some of these species have been proven to have high antioxidant power in studies with their extracts (roots, stems, bark, leaves, flowers, fruits and seeds). Cardopatium corymbosum (L.) Pers. is a species belonging to the Compositae family. The aim of this study is to determine the phytochemical contents, antioxidant activities and enzymes inhibitory effects of ethanol, methanol and water extracts of C. corymbosum. To determine the antioxidant potential of the extracts, total phenolic and flavonoid contents, 2,2'-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging activities and iron reducing powers were measured. In addition α-glucosidase/α-amylase, acetylcholinesterase (AChE)/butyrylcholinesterase (BChE), elastase and thioredoxin reductase (TrxR) inhibitory activities of the extracts were evaluated to determine the antidiabetic, anti-Alzheimer, anti-aging and anticancer potentials respectively. The results showed that the major compounds in C. corymbosum extracts were chlorogenic acid, fumaric acid and rutin. It was observed that methanol extract had the highest total phenolic and flavonoid content and antioxidant activity. It was determined that all extracts have low inhibitory activity on AChE, BChE and elastase, and moderate inhibitory activity on α-glucosidase. However, C. corymbosum extracts exhibited potent TrxR inhibitory activity. In our study, it was concluded that C. corymbosum have antioxidant, antidiabetic and anticancer activities.