Acil servise bilinç bozukluğu ile başvuran geriatrik hastaların prognoz tahmini için qSOFA ve NEWS2 skorlarının karşılaştırılması
Comparison of NEWS2 and qSOFA in predicting the prognosis of geriatric patients with altered mental status
- Tez No: 743528
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADİYE YOLCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, mental durum değişikliği, geriatrik hasta, prognoz, qSOFA, NEWS2, Emergency department, altered menthal status, geriatric patient, prognosis, qSOFA, NEWS2
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bilinç bozukluğu ile başvuran geriatrik hastaların prognozunu tahmin etmede qSOFA ve NEWS2 skorlarını karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: 1 Haziran 2020-30 Haziran 2021 tarihleri arasında acil servisimize (AS) başvuran, bilinç bozukluğu olan 500 geriatrik hastayı dahil ettik. Yaş, cinsiyet, bilinç, vital bulgular, yatış kliniği (yoğun bakım/yatan hasta), hastanede yatış süresi, hastaların sonlanımları ve hastaların qSOFA ve NEWS2 skorları veri toplama formuna not edildi. 30 günlük mortalite, 48 saatlik mortalite, hastaneye yatış kliniği, hastaların sonlanımları ve hastanede yatış süresinin tahmininde qSOFA ve NEWS2 skorunu karşılaştırdık. Bulgular: Çalışma grubunun yaş ortalaması 77,6±8,4 idi. Hastaların %51'i (n:245) erkek, %49'u (n:245) kadındı. Hasta grubunda ortalama NEWS2 skoru 6,4 ortalama qSOFA skoru 1,3 idi. 30 günlük mortalite tahmininde NEWS2 skoru 5 puanın üzerinde olan hastalarda NEWS2 skorunun duyarlılığı %68.29 ve özgüllüğü %69.6; qSOFA puanı 1 puanın üzerinde olduğunda qSOFA puanının duyarlılığı %47.14 ve özgüllüğü %78.75 idi. Yoğun bakım ünitesi yatış tahminine göre NEWS2 puanı 5 puanın üzerinde olan hastalarda NEWS2 puanının duyarlılığı %52,73, özgüllüğü %77,67; qSOFA skorunun duyarlılığı %35.32 ve özgüllüğü %81,55 idi. NEWS2 skoru 10 puanın üzerinde olan hastalarda %80,6 özgüllük ile 48 saatlik mortaliteyi öngördü ve bu qSOFA skorundan daha yüksekti. Sonuç: NEWS2 skoru, bilinç bozukluğu olan geriatrik hastalarda qSOFA ile karşılaştırıldığında 48 saatlik mortalite, 30 günlük mortalite, yoğun bakım ünitesinde yatış durumunu öngörebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to compare qSOFA and NEWS2 score in predicting the prognosis of geriatric patients presented with altered menthal status and to compare the superiority of qSOFA and NEWS2 to each other. Material and Method: We included 500 geriatric patients with altered menthal status who presented to our emergency department (ED) between 1 June 2020-30 June 2021. Age, gender, consciousness, vital signs, hospitalization clinic (intensive care unit/inpatient clinic), hospitalization length, and the outcome of the patients were noted. We also noted qSOFA and NEWS2 score of the patients. We compared the qSOFA and NEWS2 score in the prediction of 30 day mortality, 48 hour mortality, hospitalization clinic, the outcome and the hospitalization length. Results: Mean age of the study group was 77,6±8,4. Fifty-one % (n:245) of the patients were males and 49% (n:245) were females. Mean NEWS2 score was 6,4, mean qSOFA score was 1,3 in the patients group. According to 30 day mortality, sensitivity of NEWS2 score was 68.29% and specivity was 69.6% in patients with a NEWS2 score over 5 points; sensitivity of qSOFA score was 47.14% and the specivity was 78.75%, when the qSOFA score is over 1 point. According to intensive care unit hospitalization prediction, sensitivity of NEWS2 score was 52.73% and specivity was 77.67% in patients with a NEWS2 score over 5 points; sensitivity of qSOFA score was 35.32% and the specivity was 81.55%. In patients with a NEWS2 score over 10 points predicted the 48 hour mortality with a specivity of 80.6% and this was higher than qSOFA score. Conclusion: NEWS2 score can predict 48 hour mortality, 30 day mortality, intensive care unit hospitalization, when compared with qSOFA in geriatric patients with altered menthal status.