Yaratıcı drama temelli yaşam becerileri eğitim programının 5-6 yaş çocuklarının yaşam becerileri düzeylerine etkisi
Effects of creative drama based life skills education program on 5-6 years old children's life skills levels
  1. Tez No: 743579
  2. Yazar: MERVE ALTOK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAKUP YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcı drama, yaşam becerileri, okul öncesi eğitim, Creative drama, life skills, preschool education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmanın amacı, yaratıcı drama temelli yaşam becerileri eğitim programının okul öncesi eğitime devam eden 5-6 yaş çocuklarının yaşam becerileri düzeylerine olan etkisini incelemektir. Bu araştırmada, araştırmanın amacına uygun olarak, ön test-son test ve izleme testi kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Antalya ili Alanya ilçesinde bulunan MEB'e bağlı bir özel okulun anasınıflarında eğitim görmekte olan 60-72 aylık (5-6 yaş) çocuklar oluşturmaktadır. Çalışma grubundaki çocuklardan deney ve kontrol grubu olmak üzere iki grup oluşturulmuştur. Deney grubu ve kontrol grubundaki çocuklara uygulamalar öncesinde“Erken Çocukluk Yaşam Becerileri Ölçeği”uygulanmıştır. Ön-test uygulamalarının ardından araştırmacı tarafından hazırlanan“Yaratıcı Drama Temelli Yaşam Becerileri Eğitim Programı”deney grubundaki çocuklar ile haftada 2 oturum ve toplamda 24 oturum olmak üzere 12 hafta boyunca çalışılmıştır. Kontrol grubundaki çocuklar ise kendi öğretmenleri ile birlikte normal eğitim-öğretim müfredatlarına devam etmişlerdir. Uygulamaların bitişini takiben deney ve kontrol grubundaki çocuklara ön-test için uygulanan ölçek yeniden uygulanmıştır. Uygulamaların bitişinden 3 hafta sonra eğitim programının kalıcılığını izlemek amacıyla deney grubundaki çocuklara ölçek yeniden uygulanmıştır. Tüm verilerin elde edilmesinin ardından SPSS programı ile veriler analiz edilmiştir. Verilerin normallik durumu basıklık-çarpıklık analizi ile tespit edilmiştir. Verilerin normal dağıldığı bilgisine ulaşıldıktan sonra parametrik testlerden bağımlı gruplar için t-testi ve bağımsız gruplar için t-testi kullanılarak analizler tamamlanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre,“Erken Çocukluk Yaşam Becerileri Ölçeği”ön-test sonuçlarında deney ve kontrol grubunun yaşam becerileri düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Deney grubundaki çocuklarla 12 haftalık bir çalışma sürecinin sonucunda her iki gruba uygulanan son-test sonuçları incelendiğinde de deney grubunun lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Uygulamaların bitişinden 3 hafta sonra deney grubuna uygulanan izleme testi sonuçlarına göre çocukların yaşam becerileri düzeylerinde anlamlı bir farklılık görülmemiş ve eğitim programının etkilerinin kalıcı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of the creative drama based life skills education program on the life skills levels of 5-6 year old children attending preschool education. In this study, semi-experimental design with pretest-posttest and follow-up test control group was used in accordance with the purpose of the research. The study group of the research consists of children aged between 60-72 months (5-6 years old) who are studying in the kindergartens of a private school affiliated to the Ministry of National Education in Alanya district of Antalya province. Two groups were formed from the children in the study group, the experimental group and the control group.“Early Childhood Life Skills Scale”was applied to the children in the experimental group and control group before the applications. After the pre-test applications, the“Creative Drama Based Life Skills Education Program”prepared by the researcher was studied with the children in the experimental group for 12 weeks, 2 sessions a week and a total of 24 sessions. The children in the control group, on the other hand, continued their normal education curriculum with their teachers. Following the end of the applications, the same scale reapplied to the children in the experimental and control groups. The scale was reapplied to the children in the experimental group in order to monitor the permanence of the education program, 3 weeks after the end of the applications. The data were analyzed with the SPSS program after obtaining all the data. The normality of the data was determined by the kurtosis-skewness analysis. After reaching the information that the data were normally distributed, the analyzes were completed by using the t-test for dependent groups and t-test for independent groups from parametric tests. According to the findings obtained from the study, no statistically significant difference was found between the life skills levels of the experimental and control groups in the“Early Childhood Life Skills Scale”pre-test results. When the post-test results applied to both groups at the end of a 12-week study period with the children in the experimental group were examined, a statistically significant difference was found in favor of the experimental group. According to the results of the follow-up test applied to the experimental group 3 weeks after the end of the applications, no significant difference was observed in the life skills levels of the children and it was concluded that the effects of the education program were permanent.