İsmail Karaçam'ın kırâat ilmindeki yeri ve Kur'ân öğretim yöntemleri
The place of Ismail Karaçam in the science of recitationand teaching methods of the Qur'an
  1. Tez No: 743620
  2. Yazar: ZEKERİYA ERSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET MAHFUZ ATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İsmail Karaçam, Kur'ân Tâlimi, Kırâat, Tecvid, Yöntem, İsmail Karaçam, Qur'anic Teaching, Recitation, Tajweed, Method
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Kırâat ilmi; Hz. Peygamber kanalıyla farklı metotlar uygulanarak günümüze kadar gelmiş mütevâtir bir ilimdir. Tarihsel süreçte farklı Kur'ân öğretim yöntemleri uygulanmıştır. Bu süreçte Hz. Peygamber'in teşvik ve müjdesi üzerine kırâat taliplileri, uzun yıllar içerisinde birçok tâ'lim yöntemi geliştirmiştir. Bu yöntemlerin ortak noktası ise; kârîden dinleyerek öğrenmek ve öğrenci yetiştirerek çeşitli coğrafyalarda farklı tavır ve edâ usulleri meydana getirmeleridir. Bu noktada hayatını kırâat ilmine adayan İsmail Karaçam'ı yakından tanıyarak istifade etmek, çağımız insanı ve özellikle genç kuşağa tanıtmak, kırâat ilim sahasına önemli bir katkı sağlayacaktır.“İsmail Karaçam'ın Kırâat İlmindeki Yeri ve Kur'ân Öğretim Yöntemleri”isimli bu çalışma; giriş, iki bölüm ve sonuçtan müteşekkildir. Birinci bölümde; genel çerçevede kırâat ilmi, tarihsel serüveni ve Kur'ân öğretim okulları ele alınmış, İkinci bölümde ise; Karaçam'ın eğitimi, tedrisat serüveni, eserleri, sempozyum ve panel sunumları, eserlerinden yapılan iktibaslar, ailesi, arkadaşları ve öğrencilerinin kendisini değerlendirmesi gibi hayatını ve ilmi kişiliğini kapsayan konular araştırılmıştır. Ayrıca Karaçam'ın Kur'ân (tecvid, tâ'lim) öğretimine dair metot ve görüşleri alınarak, kırâate dair hususi görüşleri, notları, kendine özgü öğretim yöntemleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The science of recitation; It is a mutawatir science that has been transferred to the present day by applying different methods through the Hz. Prophet. Different Qur'an teaching methods have been applied in the historical process. In this process, upon the encouragement and message of Hz. Prophet, recitation students have developed many practice methods over many years. The common point of these methods is that they learn by listening to reciters and educate students by developing different manners and performances in various geographies. At this point, getting to know and benefiting from İsmail Karaçam, who devoted his life to the science of recitation and introducing the people of our age, especially the younger generation, will make an important contribution to the field of recitation science. This study named“Ismail Karaçam's Place in Recitation Science and Qur'an Teaching Methods”; It consists of introduction, two parts and conclusion. In the first part; In the general framework, the science of recitation, its historical adventure and the Qur'an teaching schools were discussed. Topics covering Karaçam's life and scientific personality, such as his education, his educational journey, his works, symposium and panel presentations, quotations from his works, the self-evaluation of his family, friends and students, have been researched. In addition, Karaçam's methods and views on the teaching of the Qur'an (tecvid, ta'lim) were taken and his special views, notes and idiosyncratic teaching methods were examined.