Fetih - Hucurât sûrelerindeki kıraat farklılıkları ve manaya etkisi
The differences in recitation and its effect on signification in the Sûrats al-Fath - Hujurât
- Tez No: 743625
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET MAHFUZ ATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an-ı Kerim, Kırâat-i ‛Aşere, Fetih Sûresi, Hucurât Sûresi, al-Qurʾan al-Karim, al-Qırâah al-Ashere, Sûrat al-Fath, Sûrat al-Hujurât
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Kur'an-ı Kerim; nazil olmaya başladığı günden günümüze kadar bütün insanların ilgisini çekmiş, üzerinde eşine rastlanılmamış sayıda çalışma yapılmış ve halen de yapılmaya devam eden, benzeri olmayan mu‛ciz bir kitaptır. Hayırlı toplum olarak anılan Hz. Muhammed (sallallâhü aleyhi ve sellem) ümmetinin öncü âlimleri de ilâhi vahyi anlamak ve anlatmak gayesi ile Fedâilü'l-Kur'an, İ‛râbü'l-Kur'an, Müşkilü'l-Kur'an, Kıraat vb. perspektiflerden Kur'an'ın farklı yönünü araştırmıştır. İslâmî ilimlerin menşei olan Kur'an-ı Kerim'in anlaşılmasında, orjinalliğini muhafaza ederek günümüze kadar gelmesinde, âyetlerin tefsir edilmesinde, müphem olan âyetlerin daha açık hale gelmesinde, âyetlerden farklı hükümlerin çıkarılmasında Kıraat İlmi hayâtî önem taşımaktadır. İlâhi kitabın daha iyi anlaşılması ve insanların ondan daha çok faydalanması hedefine yönelik yapılan“Fetih - Hucurât Sûrelerindeki Kıraat Farklılıkları ve Manaya Etkisi”isimli bu çalışma bir giriş onu müteakip iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, kapsamı ve yöntemi ile ilgili bilgilere yer verildi. Birinci bölümde çalışmanın içerisinde verilecek bilgilerin daha iyi anlaşılması ve konuya altyapı oluşturması açısından kıraat ilminin tanımı, konusu, faydası, tarihi, kıraat çeşitleri, kıraat imam ve ravileri, yedi harf meselesi, kıraat ilminde usûl ve tarikler ile ilgili teknik ve temel bilgilerden söz edildi. İkinci bölümde ise çalışmaya konu olan Fetih ve Hucurât sûrelerinin isimleri, Mushaf tertibindeki sıraları, âyet sayıları, nüzul sebepleri, muhtevaları, önceki sûre ile münasebetleri ile ilgili bilgiler verilerek sûreler kısaca tanıtıldı. Sonra kelimeleri ses - telaffuz yönünden etkileyen usûl farklılıklarına dair kavramlara değinildi ve mana üzerindeki etkisiyle ilgili olarak örnekler verildi. Ardından Fetih ve Hucurât sûresindeki usûl farklılıkları tespit edildi. Daha sonra ferşî farklılıklar hüccetü'l-kıraat kaynakları taranarak belirlendi. Tespit edilen kıraat farklılıklarından manaya etkisi olanlar klasik ve modern kaynaklarından istifade edilmek sûretiyle mütevatir ve meşhur kıraatler çerçevesinde izah edildi. Sonuç kısmında ise elde edilen bilgi ve veriler değerlendirilerek çalışma nihâyete erdirildi.
Özet (Çeviri)
The Qur'an is a unique and miraculous book that has attracted the attention of all people since the day it was revealed, has been and is still being studied in an unprecedented number of studies. The leading scholars of the ummah of the Prophet Muhammad (peace be upon him), which is named the benevolent society, researched different aspects of the Qur'an from the perspectives such as Fadail al-Quran, I'rab al-Quran, Mushkil al-Qur'an, al-Qira'at in order to understand and explain the divine revelation. The Science of Qiraat is of vital importance in understanding the Qur'an the origin of Islamic sciences, preserving its originality, interpreting the verses, clarifying the ambiguous verses, and extracting different provisions from the verses. This study, named“The Differences in Recitation and Its Effect on Signification in the Sūrats al-Fatḥ - Ḥujurāt”, which was made for a better understanding of the divine book and helping people benefit more from it, consists of an introduction, the following two parts and a conclusion. In the introduction, information about the subject, purpose, scope and method of the research was given. In the first chapter, technical and basic information about the definition, subject, benefits, history, types of recitation, imams and rawies of recitation, the issue of seven ahruf, methods and tariqs in the science of qiraat were mentioned in order to better understand the information to be given in the study and to form a basis for the subject. In the second chapter, the names of the Surahs of al-Fath and Hujurat, which are the subject of the study, their order in the order of the Mushaf, the number of verses, the reasons for their revelation, their contents, and their relations with the previous surah are briefly introduced. Then, the concepts of procedural differences that affect words in terms of sound and pronunciation were mentioned, and examples were given about their effect on meaning. Then, the differences in method in Surah al-Fath and Hujurat were determined. Then, the recitation differences in the suras were determined by scanning the Hujjah al-Qiraat sources. Among the detected recitation differences, those that affect the meaning were explained within the framework of mutawatir and famous recitations by making use of their classical and modern sources. In the conclusion part, the study was concluded by evaluating the information and data obtained.