Omuz artroskopilerinde brakial pleksusblokajının postoperatifağrı ve erken rehabilitasyon üzerinde etkileri
Effects of brachial plexus blockageon postoperati̇ve pain and early rehabilitation in shoulder arthroscopies
  1. Tez No: 743684
  2. Yazar: RANA ALLAHVERDIYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ORAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: omuz artroskopisi, interskalen blok, hasta kontrollü analjezi, shoulder arthroscopy, interscalene block, patient controlled analgesia
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Artroskopik omuz cerrahisi minimal invaziv cerrahi bir prosedür olmasına rağmen ciddi bir postoperatif ağrı ile ilişkilidir. Bu ameliyatlarda erken postoperatif dönemde uygun analjezik yöntem seçimi ile rehabilitasyon ve derlenme hızlanabilmektedir. Genel anesteziyi desteklemek amacıyla yapılan periferik sinir blokları postop ağrı sağaltımında analjezinin kalitesini artırabilmektedir. Çalışmamızda omuz artroskopilerine yapılan interskalen bloğun postop ağrı ve erken rehabilitasyon üzerinde etkisi gösterilmiştir. Yöntem: Çalışmamıza omuz artroskopisi yapılacak ASA I-III, 18-80 yaş arası 52 hasta dahil edildi. Hastalar blok uygulanan ve uygulanmayan olarak iki grupta birleştirildi. Tüm hastalarımıza hasta kontrollü analjezi (HKA, 0,5 mg fentanil, 100 cc %0,9 NaCl içinde olacak şekilde hazırlanıp 10 mcg/s infüzyon, 20 mcg bolus, 30 dk. kilit süresi şeklinde protokolle) cihazı bağlandı. VAS skoru, fentanil tüketimi, ilave analjezik gereksinimi, bulantı, kusma, yan etkiler, hasta memnuniyeti 0, 2, 6, 12 ve 24. saatlerde kontrol edilip kaydedildi. Yaptığımız bloğun omuz artroskopisi sonrası hareketsizliğe bağlı görülen donuk omuz gelişimine etkisinin belirlenmesi için hastalarımıza postop 3 ay sonra dış rotasyon, iç rotasyon, abdüksiyon ve fleksiyon muayeneleri yapıldı. Bulgular: Brakial pleksus blokajı uygulanan artroskopik omuz cerrahi hastaları ilk ölçümdeki ağrı seviye ortalamaları 0,50 (±1,39), blokaj uygulanmayan artroskopik omuz cerrahi hastaların ağrı seviye ortalamalarından 8,07 (±2,13) istatistiksel anlamlı olarak daha düşük seviyede bulunmuştur (Z: -6,361, p0,05). Blokaj uygulanan ve uygulanmayan hastaların postop HKA cihazında analjezik talep sayılarında, verilen analjezik miktarında istatiksel anlamlı olarak farklılık tespit edilmiştir. (p0,05). Blokaj uygulanan ve uygulanmayan hastaların postop 3-cü ay donuk omuz durumlarında istatistiksel anlamlı olarak farklılık tespit edilmemiştir (p>0,05). Sonuç: Omuz artroskopisi yapılan hastalarda postop 24 saat ağrı kontrolü açısından önemli rol oynar. Bu hastalara yapılan brakial pleksus blokajı + HKA, tek başına HKA cihazından daha iyi bir analjezi sağlar.
Özet (Çeviri)
Purpose: Although arthroscopic shoulder surgery is a minimally invasive surgical procedure, it is associated with severe postoperative pain. In these operations, rehabilitation and recovery can be accelerated by choosing the appropriate analgesic method in the early postoperative period. Peripheral nerve blocks performed to support general anesthesia can increase the quality of analgesia in postoperative pain relief. In our study, the effect of interscalene block on postop pain and early rehabilitation in patients who underwent shoulder arthroscopy was shown. Method: Fifty-two ASA I-III patients aged 18-80 years were included in our study. The patients were combined into two groups, with and without block. Patient-controlled analgesia (PCA prepared in 0.5 mg fentanyl , 100 cc 0.9% NaCl with a protocol of 10 mcg / hour infusion, 20 mcg bolus, 30 min lock time) was connected to all our patients. VAS score, fentanyl consumption, additional analgesic requirement, nausea, vomiting, side effects, patient satisfaction were checked and recorded at 0, 2, 6, 12, and 24 hours. To determine the frozen shoulder development in our patients depending on the immobility, 3 months after operation, external rotation, internal rotation, abduction, and flexion examination was performed. Results: The mean pain level in arthroscopic shoulder surgery patients who underwent brachial plexus blockage was 0.50 (± 1.39) at the first measurement, and that was found statistically significantly lower than the mean pain level 8.07 (± 2.13) of patients without blockage. ( Z: - 6.361, p 0.05). In all patients with or without block, statistically significant differences in the PCA usage were identified. ( p 0.05). Between the patients with or without blockage, no statistically significant differences about frozen shoulder condition in 3 months after operation were determined(p> 0.05). Conclusion: The initial postop 24-hour pain control plays an important role in patients undergoing shoulder arthroscopy. In patients during the postoperative period after arthroscopic shoulder surgery, the brachial plexus blockage + PCA provide better analgesia than PCA only.