COVID-19 pandemi süreci uygulamalarının özel spor salonu olan ve çalışan spor eğitmenlerine (Antrenörlere) yönelik etkisinin incelenmesi Ankara ili örneği
Investigation of the effect of 'Covid-19' pandemic process applications on sports trainers (Trainers) who have private gyms and work. Ankara province sample
  1. Tez No: 743707
  2. Yazar: MUSTAFA CAN KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR PEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19”pandemi, Özel spor salonu, Spor eğitmeni, Etki, Covid-19”pandemic, Private gym, Fitness trainer, Impact
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada,“Covid-19 pandemi süreci uygulamalarının, özel spor salonu olan ve çalışan spor eğitmenleri (Antrenörleri) üzerine olan etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma nitel çalışmalarda uygulanan ”durum çalışması“ deseni ve ”alan taraması“ modelinde bir araştırmadır. Veriler kuramsal bölüm yazılı kaynaklardan, alandaki veriler ise uzman görüşleri alınarak hazırlanmış veri toplama formu ile elde edilmiştir. Formun anlaşıla bilirliği ve kapsam geçerliği sağlanmıştır. Araştırmanın evreni Ankara ili il merkezi ve merkez ilçelerde bulunan ve toplumun farklı kesimlerini temsil edecek biçimde ulaşılabilirlik durumuna göre seçilmiş 13 özel spor salonudur. Örneklem grubu ise bu spor salonlarında spor eğitmenliği (Antrenörlük) yapan ve gönüllülük esasına göre belirlenmiş 100 bireyden oluşmaktadır. Veriler araştırmacı tarafından, gönüllülük esasına göre belirlenmiş bireylere, konu hakkında bilgi verildikten sonra belli bir süre tanınarak doldurtulmuştur. Bu şekilde 48 erkek ve 52 kadın olmak üzere toplam 100 spor eğitmeni( Antrenör) araştırmaya katılmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesi için uygun istatistik programda, istatistik olarak, Frekans (n), Yüzde (%), Çapraz Tablo (Cross Tab) ve Independent Sample t-Test işlemleri yapılmıştır. Açık uçlu sorulardan elde edilen verilere için ise tematik içerik analizi yapılmıştır. Karşılaştırmalı istatistiksel işlemde 0.05 anlamlılık düzeyi olarak kabul edilmiştir. Sonuç olarak; araştırma kapsamında elde edilen verilere göre katılımcıların, ”covid 19“ pandemi ve sürecinde yapılan uygulamalardan, genel olarak, ekonomik yönden, fiziksel, fizyolojik, sosyolojik ve ”Covid-19“ virüse yakalanma korkusu ile psikolojik olarak, ”kaygı, endişe ve strese" girme, çevrelerindeki insanlara yönelik yaklaşımlarında ve sorumluluk alma yönlerinden olumsuz olarak etkilendiklerini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the effect of“Covid-19 pandemic process practices on sports trainers (Trainers) who have and work in private gyms. The research is a research in the ”case study“ design and ”field survey“ model applied in qualitative studies. The data were obtained from the written sources in the theoretical part, and the data in the field was obtained with the data collection form prepared by taking the opinions of the experts. The comprehensibility and content validity of the form were ensured. The universe of the research is 13 private sports halls located in the city center and central districts of Ankara and selected according to their accessibility to represent different segments of the society. The sample group consists of 100 individuals who work as sports trainers (coach) in these gyms and are determined on a voluntary basis. The data were filled in by the researcher on a voluntary basis, after giving information about the subject, after a certain period of time. In this way, a total of 100 sports trainers (Trainers), 48 men and 52 women, participated in the research. In order to analyze the obtained data, Frequency (n), Percentage (%), Cross Tab and Independent Sample t-Test operations were performed in the appropriate statistical program. Thematic content analysis was conducted for the data obtained from the open-ended questions. In the comparative statistical process, 0.05 was accepted as the significance level. As a result; According to the data obtained within the scope of the research, it is seen that the participants, in general, economically, physically, physiologically, sociologically, and psychologically, ”anxiety, anxiety and stress“ with the fear of catching the ”Covid-19“ virus, from the practices made during the ”covid 19" pandemic and its process. We can say that they are negatively affected by their approach towards the people around them and the way they take responsibility.