Kadınlarda fiziksel aktivite düzeyinin belirlenmesi
Determination of physical activity levels in women
- Tez No: 743876
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN AYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Spor, Health Education, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite, Kadın, Egzersiz, Physical Activity, Women, Exercise
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Günümüzde yaşanan teknolojik gelişmeler doğrultusunda hareketsiz yaşam tarzı hızla artmakta ve sağlık sorunları için önemli bir risk oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı kadınların fiziksel aktivite durumlarının tespit edilmesidir. Araştırmanın örneklemini Ankara ilinin Çankaya ilçesinde yaşayan 1514 kadın oluşturmuştur. Araştırma verileri, Fiziksel Aktivite Düzeyi Anketi ve Fiziksel Aktiviteye Katılıma Engel Olan Unsurlar ölçeği ile 2019-2020 yıllarında toplanmıştır. Araştırmaya katılan kadınların %41,8'inin 17-24 yaşları arasında, %39,3'ünün üniversite öğrencisi, %85,5'inin orta gelir düzeyinde, %51,8'inin evli, %46,3'ünün çocuk sahibi olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların %93,2'si spor yapmaya engel durumunun olmadığını bildirmiştir. Katılımcıların %27'si haftalık olarak 1-20 saat arasında 2-5 yaş aralığındaki çocuk veya çocuklara bakmakla zaman geçirdiklerini ifade etmiştir. %28,2'si hafta içi mutfak işleriyle 30-59 dk zaman geçirdiklerini bildirmişlerdir. %20,2'si yaptıkları işte nadiren oturdukları ifade etmiştir. Katılımcıları %58,5'i haftada en az iki kez 15 dk yürüdüğünü, %24'ü günde ortalama 1 saat TV seyrettiğini bildirmiştir. Katılımcıların %80,5'i son bir yılda bir spor veya egzersiz aktivitesine katıldığını, %61'i sağlıklı yaşam için ve %32,2'si haftada 1-2 saat bu aktiviteye katıldığını belirtmiştir. Genel kitle içerisinde son bir yılda spor veya egzersize hiç katılmayanların oranı %20,2'dir. Bu araştırmanın bulguları kadınların eve yönelik aktivitelerde daha etkin olduklarını gösterirken, yeterli seviyede fiziksel aktivite düzeyine sahip olmadıklarını göstermektedir. Kadınlarla ilgili bazı değişkenlerin (eğitim durumu, yaş, mesleki durum, çocuk sahibi olma, öğrenci olmak gibi) fiziksel aktivitelere katılımı engelleme noktasında etkili olduğu saptanmıştır. Fiziksel aktivite düzeyinin geliştirilmesi için öncelikle aktif yaşam kültürünün geliştirilmesi gerekmektedir. Yine özellikle spor ve egzersiz faaliyetlerinin düzenli, sistemli ve bilinçli bir biçimde sürdürülmesi bu faaliyetlerin öneminin kavranması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In line with the technological developments experienced today, sedentary lifestyle is increasing rapidly and poses a significant risk for health problems. The aim of this study is to determine the physical activity status of women. The sample of the study consisted of 1514 women living in the Çankaya district of Ankara. The research data were collected in the years 2019-2020 with the Physical Activity Level Questionnaire and the Scale of Barriers to Participation in Physical Activity. 41.8% of the participants are between the ages of 17-24, 39.3% are university students, 85.5% are middle-income, 51.8% are married, 46.3% have a child. 93.2% of the participants reported that they did not have an obstacle to doing sports. 27% of the participants stated that they spend between 1-20 hours per week caring for a child or children between the ages of 2-5. 28.2% of them reported that they spent 30-59 minutes on weekdays with kitchen work. 20.2% stated that they rarely sit in their job. 58.5% of the participants stated that they walked for 15 minutes at least twice a week, 24% of them watched TV for an average of 1 hour a day. 80.5% of the participants stated that they participated in a sport or exercise activity in the last year, 61% of them participated in this activity for a healthy life and 32.2% of them participated in this activity for 1-2 hours a week. 20.2% of the participants have never participated in sports or exercise in the last year. The findings of this study show that women have not a sufficient level of physical activity. It has also been revealed that some variables related to women (such as educational status, age, occupational status, having children, being a student) are effective in preventing participation in physical activities. To improve the level of physical activity, it is necessary to develop an active life culture. The regular, systematic and conscious maintenance of sports and exercise activities, the importance of these activities should be understood.