Müzik performans kaygısının korno sanatçıları örneklemi üzerinden nitel olarak incelenmesi
A qualitative examination of music performance anxiety on the sample of horn artists
- Tez No: 743978
- Danışmanlar: PROF. AYHAN KERİM GÜRERK
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Psikoloji, Music, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Müzik, Performans Kaygısı, Müzik Performans Kaygısı, Sosyal Kaygı, Korno, Music, Performance Anxiety, Music Performance Anxiety, Social Anxiety, French Horn
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 327
Özet
Bu araştırmada sanatçıların birçoğunun deneyimlediği müzik performans kaygısının (MPK), farklı demografik özelliklere sahip korno sanatçılarında nasıl ortaya çıktığının, onları nasıl etkilediğinin ve bu durum ile nasıl başa çıktıklarının başka bir deyişle müzik performans kaygısının genel hatlarıyla nasıl göründüğünün incelenmesi amaçlanmıştır. Yapılan araştırma sonucunda ortaya çıkan bulguların, ileride yapılacak diğer çalışmalar için hem kaynak oluşturması hem de yeni çalışmalar için bir başlangıç olması amaçlanmaktadır. Araştırmanın çalışma grubu içerisinde bulunan korno sanatçıları, aktif ya da daha önceden Devlet Senfoni Orkestraları, Devlet Opera ve Balesi Orkestraları ve yurtdışında bulunan orkestralarda çalışmış/çalışan 19 sanatçı ile sınırlıdır. Araştırmanın amacı doğrultusunda, katılımcılar ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış, bu görüşmelerden elde edilen veriler verbatım olarak yazılı hale getirilmiştir. Daha sonrasında yazılı metin üzerinden kodlamalar MAXQDA nitel araştırma yazılımı üzerinden betimsel analiz ve içerik analizi yöntemleri ile yapılmıştır. Ortaya çıkan ana temalar, MPK' nı deneyimleyen kişilere dair öne çıkan özellikler; MPK ile ilişkili duygu, düşünce ve fiziksel belirtiler; MPK' nın birey üzerindeki etkileri; MPK' nı etkileyen dışsal faktörler; MPK' nı etkileyen içsel/bireysel faktörler ve MPK ile baş etme yolları hakkında görüşler olarak belirlenmiştir. Temalar doğrultusunda kategoriler ve kategoriler altında da kodlar klinik psikoloji alanında uzman iki nitel araştırmacı ile tartışılarak kodlanmıştır. Bu araştırmanın sonucunda, ülkemizde çoğu ilde Güzel Sanatlar Liseleri ya da üniversitelerin bünyesinde bulunan müzik öğretmenliği anabilim dalı ve konservatuarlara kayıtlı öğrenciler ve buralarda görev yapan eğitimcilere yol gösterebilecek kıymetli bulgular elde edilmiştir. Literatürde bu alanlarda oluşan eksiklik göze çarpmakta ve bu araştırmanın daha sonra yapılacak araştırmalar için de başlangıç niteliği taşıyabileceği düşünülmektedir. Bu çalışma performans kaygısı yaşayan her müzisyen için farkındalık oluşturması açısından da ayrı bir önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to research how Music Performance Anxiety (MPA), which many of the artists can experience, emerges in horn players with different demographic characteristics, how it affects them and how they cope with this situation, in other words, how Music Performance Anxiety appears in general terms. The results of the research are intended to be both a source for future studies and a starting point for new studies. The horn players in the study group of the research are limited to 19 artists who have worked or are still working in State Symphony Orchestras, State Opera and Ballet Orchestras and orchestras abroad. In line with the purpose of the research, semi-structured interviews were conducted with the participants, and the data obtained from these interviews were written down as verbatim. Afterwards, the coding on the written text was done with descriptive analysis and content analysis methods over the MAXQDA qualitative research software. The main themes that emerged are the prominent features of people who have experienced MPA; Emotions, thoughts, and physical symptoms associated with MPA; The effects of MPA on the individual; External factors affecting MPA; Internal/individual factors affecting MPA and opinions about ways of coping with MPA. In line with the themes, the categories and the codes under the categories were coded by discussing with two qualitative researchers who are experts in the field of clinical psychology. As a result of this research, valuable findings that can guide students and educators who are registered in Fine Arts High Schools or music teaching departments and conservatories in most provinces in our country have been obtained. There is a deficiency in these areas in the literature, and it is thought that this research can be a starting point for future research. This study is also important in terms of raising awareness for every musician who has performance anxiety.