Üniversite mezunu çalışanların çevre sorumluluğuna bağlı tüketim bilincini incelemeye yönelik bir araştırma
A research to invastigate consumption awareness due to environmental responsibility of university graduate employees
- Tez No: 743977
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA AYTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeşil pazarlama, sürdürülebilir tüketim, çevre bilinci, çevreci tüketici
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Gelişen teknolojiler ve kitle iletişim araçlarıyla birlikte tüketim faaliyetlerinin artarak pazarlam aalanında büyük bir rekabet ortamı hazırlamıştır. Hızla değişen tüketim trendleri, küresel pazarlama alanında yeni fırsatlar ortaya çıkarırken bu tüketim kültürünün insanlara, diğer canlılara ve doğaya olan etkisi uzun süre göz ardı edilmiştir. Ancak zamanla ortaya çıkan kaynak kıtlığı, çevre kirliliği, canlıların olumsuz etkilenmesi ve türlerinin azalması tüketicilerin de dikkatini çekmiştir. Çevreye zararı minimize etmek ve tüm canlıların doğal yaşam alanlarını korumak adına tüketiciler, daha çevreci ve sürdürülebilir tüketim alanlarına yönelmeye başlamıştır. Birçok firma bu yeni pazarı bir potansiyel olarak görürken var olan firmalar da tüketicilerin taleplerine uyum sağlamak adına pazarlama süreçlerini revize ederek yeniden oluşturmuştur. Araştırmada; çevreci tüketim anlayışının bilinç ve sorumluluk olgularına sahip olduğunu savunularak üniversite düzeyi eğitime sahip ve ekonomik bağımsızlığını kazanmış bireyler tarafından gerçekleştirildiğivurgulanmaktadır. Elde edilen sonuçlara göre günümüzde çevre sorunlarıyla birlikte bilinçlenen tüketiciler, pazarda faaliyet gösteren firmaları yönlendirerek yeşil pazarlama payını gün geçtikçe artırmaktadır. Özellikle bilinç kavramına sahip üniversite mezunu çalışanların eğitim seviyesi düzeyi arttıkça sürdürülebilir tüketim faaliyetleri alanında daha baskın olduğu da görülmektedir. Şu anda ve gelecekte de firmaların sürdürülebilir üretim kapsamında faaliyetlerini genişletmesi ve yoğunlaştırması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
With the developing technologies and media, consumption activities have increasedand a great competitive environment has been prepared in the field of marketing. While rapidly changing consumption trends reveal new opportunities in the global marketing, the effect of this consumption culture on people, other living things and nature has been ignored for a long time. However, scarcity of resources, environmental pollution, negative effects of living things and the decrease of their species, have also attracted the attention of consumers. In order to minimize the damage to the environment and therefore to protect the natural habitats of living things, consumers have started to turn to more environmentally friendly and sustainable consumption areas. While many companies see this new market as a potential, existing companies have revised and re-formed their marketing processes in order to adapt to the demands of consumers. In this research; It is emphasized that the environmentalist consumption approach has awareness and responsibility, and that it is carried out by individuals who has university level education and economic independence. For this reason, understanding the sustainability of this consumption approach is the main question of the research.According to the results, consumers who are conscious of environmental problems are increasing their green marketing share day by day by directing the companies operating in the market. Also seen that as the education level of university graduate employees with the concept of consciousness increases, they are more dominant in the field of sustainable consumption activities. Currently and in the future, companies are expected to expand and intensify their activities within the scope of sustainable production. Keyword: Green marketing, sustainable consumption, environmental awareness, green consumer.