Restoranlarda gürültü etkisi altında konuşma anlaşılırlığının incelenmesi
Investigation of speech intelligibility under the effect of noise in restaurants
  1. Tez No: 744012
  2. Yazar: UMUT TOSUNLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDUN ÖZİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Mimarlık, Müzik, Fine Arts, Architecture, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Speech Intelligibility, Speech in Noise, Lombard Effect, Acoustic Capacity, Restaurants
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Son on yılda, restoran ve restoran benzeri yemekli mekanlarda akustik koşullar üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmaların odak noktalarından biri de sözlü iletişimin kalitesi ve konuşma anlaşılırlığıdır. Mimari ve iç mekan tasarımı, gürültü, aydınlatma, havalandırma, malzeme ve renk seçimi, mobilya ve oturma düzeni, mekan tercihlerindeki önemli parametrelerdir. Bu unsurların işlevselliği ve kontrolü ise iyi bir planlamayla mümkündür. Günümüz koşullarında bu alanlardaki önemli diğer kalite parametreleri ise gürültü kontrolü ve akustik tasarımdır. Mekandaki insan sayısının artışı ve olumsuz akustik koşullar ortamdaki gürültü düzeyinde yükselmeye neden olmaktadır. Gürültü düzeyindeki artış mekandaki sözlü iletişim kalitesini olumsuz olarak etkilemektedir. Bu tez çalışmasının amacı restoranlarda konuşma anlaşılırlığını ve ortam gürültüsü tahminini, J.H.Rindel'in önerdiği akustik kapasite yöntemi ile hesaplamak ve uluslararası standartlarca belirlenmiş konuşma anlaşılırlığı parametrelerindeki değişimleri değerlendirmektir. Bu doğrultuda 'The Badau Akasya Jazz Club' örnek mekan olarak seçilmiş ve farklı akustik tasarımlar gerçekleştirilerek konuşma anlaşılırlığı, akustik kapasite, RT ve gürültü düzeyleri analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the last decade, there have been plenty of research made on the acoustic conditions of dining venues such as restaurants and a like. One of the objectives of these studies was the quality of verbal communication and speech intelligibility. Architectural and interior design, noise, lighting, ventilation, choice of materials and colors, furniture and seating arrangements are important parameters on the preferences of venues. The functionality and control of these factors are possible with good space planning. Other important quality parameters in the fields mentioned above within the circumstances of today are noise control and acoustic design. An increase in the number of people and negative acoustic conditions of the place cause an increase in the ambient noise level. The increase of noise level has adverse effects on the quality of verbal communication. The aim of this thesis is to calculate the speech intelligibility and ambient noise predictions according to the acoustic capacity method in restaurants proposed by J.H. Rindel, and to evaluate the variances within the speech intelligibility parameters, which have been determined by international standards. In this respect, 'The Badau Akasya Jazz Club' was chosen as the sample venue. Speech intelligibility, acoustic capacity, RT and ambient noise levels were analyzed applying several acoustic designs.