Turizm sektöründe istihdamın analizi: Bursa konaklama işletmeleri örneği
Analysis of employment in tourism sector: example of Bursa accommodation enterprises
- Tez No: 744131
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ŞANLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Tourism, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Konaklama sektörü, istihdam yapısı, İstihdam sorunları, Accommodation industry, Employment structure, Employment issues
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Turizm sektöründe istihdamın yapısını ve sektördeki çalışan sorunlarını en aza indirgeyecek önerilerde bulunmak amacıyla sektör çalışanlarının sorunlarının incelendiği bu araştırmada Bursa ilinde yer alan dört ve beş yıldızlı konaklama işletmesinin 389 çalışanının görüşlerine başvurulmuştur. Araştırma verileri nicel veri toplama araçlarından olan anket yöntemi ile toplanmıştır. Söz konusu anket formu ile çalışanların demografik ve mesleki özellikleri belirlenmeye çalışılırken 37 sorudan oluşan bir ölçek ile turizm sektörü çalışan sorunları tespit edilmiştir. Araştırma kapsamında oluşturulan Turizm Sektörüne Ait Çalışan Sorunları Ölçeği gerçekleştirilen faktör analizi sonrası“Çalışma Şartlarına Yönelik Sorunlar”,“İş Güvencesizliğine Açısından Sorunlar”,“Ücretle İlgili Sorunlar”,“Kariyer İmkanlarına Yönelik Sorunlar”,“Çalışma Saatleri ve Dinlenme Ortamlarına Yönelik Sorunlar”ve“İstihdam Sorunları”olmak üzere 6 faktörden oluşan 23 maddelik bir form elde edilmiştir. Araştırma bulgularından elde edilen sonuçlara göre çalışanların yüksek düzeyde algıladıkları sorunlar sırasıyla; ücretle ilgili sorunlar, çalışma saatleri ve dinlenme ortamlarına yönelik sorunlar, iş güvencesizliğine açısından sorunlar, kariyer imkanlarına yönelik sorunlar ve çalışma şartlarına yönelik sorunlar iken, çalışanların istihdama yönelik sorunlarının orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca çalışanların demografik ve mesleki özellikleri dikkate alındığında turizm sektöründe çalışan sorunlarının farklılık gösterdiği saptanmıştır. Gerçekleştirilen bu çalışmanın literatüre katkı sağlamasının yanında sektör için çalışan sorunlarını en aza indirgeyecek önlemlerin alınmasında yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, in which the problems of the sector employees are examined in order to make suggestions to minimize the structure of employment in the tourism sector and the employee problems in the sector, the opinions of 389 employees of the four and five-star accommodation business in Bursa were consulted. The research data were collected by the survey method, which is one of the quantitative data collection tools. While trying to determine the demographic and professional characteristics of the employees with the aforementioned questionnaire, it was tried to determine the problems of the employees in the tourism sector with a scale consisting of 37 questions. After the factor analysis of the Scale of Employee Problems of the Tourism Sector created within the scope of the research,“Problems Regarding Working Conditions”,“Problems Regarding Job Insecurity”,“Problems Regarding Salary”,“Problems Regarding Career Opportunities”,“Problems Regarding Working Hours and Rest Intervals”and“Employment Problems”23-item form consisting of 6 factors including was obtained. According to the results obtained from the research findings, the problems perceived by the employees at a high level are respectively; While problems related to wages, problems related to working hours and rest periods, problems related to job insecurity, problems related to career opportunities and working conditions, it has been determined that the problems of employees regarding employment are at a moderate level. In addition, it has been determined that the problems of employees in the tourism sector differ according to the demographic and occupational characteristics of the employees. It is thought that this study will not only contribute to the literature, but also will guide the sector in taking measures to minimize employee problems.