Papiller tiroid kanseri ile tiroid otoimmünitesi arasındaki ilişki
The relationship between papillary thyroid cancer and thyroid autoimmune
  1. Tez No: 744245
  2. Yazar: DİLAN ÇELİK ELİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY ÇAKIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Papiller Tiroid Kanseri, Tiroid Otoimmünitesi, anti-TPO, post-op Tg, Papillary Thyroid Cancer, Thyroid Autoimmunity, anti-TPO, Post-op Tg
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Tiroid otoimmünitesinin PTK ile bir arada bulunmasının kanser özelliklerini ve prognozunu etkileyip etkilemediği ve etkiliyorsa nasıl etkilediği hala tartışma konusudur. Biz de çalışmamızda, PTK tanılı hastaların tiroid otoimmünitesi varlığı ve yokluğunda laboratuar değerlerini, kanser özelliklerini ve prognozunu değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız hastanemiz Genel Cerrahi Anabilim Dalı tarafından total tiroidektomi operasyonu yapılan, PTK tanılı 202 hastanın dahil edildiği retrospektif kesitsel bir çalışmadır. Hastaların yaş ve cinsiyetleri, laboratuar bulguları, boyun ultrasonografik görüntülemeleri, patolojik incelemeleri, tiroidektomi sonrası RAİ tedavisi ihtiyacı olan hastalar, RAİ tedavisi sonrası TVT sintigrafisi çekilen hastaların sonuçları ve takipleri bulunan hastalarda nüks varlığı/yokluğu kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya alınan PTK tanılı 202 hastanın 165'i kadın, 37'si erkek olup ortalama yaşları 46,67±12,8 / yıl idi. PTK alt tiplerinden 107'si (%53) papiller mikrokarsinomdu. Hastaların çoğunluğunda hastalık yaşı 1-5 Yıl (n=161, %79,7) arasındaydı. Otoimmünite pozitif 73 hasta, otoimmün negatif 129 hasta vardı. Otoimmünite belirteci olan antikorlardan pre-op anti-TPO ve TRAb pozitifliğinde, pre-op anti-Tg pozitifliğinden bağımsız olarak post-op Tg değerinde anlamlı düşüş saptandı. Ayrıca anti-TPO titre yüksekliğinde, kötü prognostik faktör olarak kabul edilen patolojik özellikler anlamlı seviyede daha az saptandı. Sonuç: Çalışmamızın sonucunda, otoimmüniteye sahip anti-TPO titre yüksekliği bulunan bireylerde PTK prognozunun daha iyi seyredebileceği öne sürülebilir. Ancak PTK ve otoimmünite ilişkisinin netleştirilmesi için, daha geniş çaplı ve prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Whether and how the coexistence of thyroid autoimmunity with PTC affects cancer characteristics and prognosis is still a matter of debate. In our study, we aimed to evaluate the laboratory values, cancer characteristics and prognosis of patients with PTC in the presence and absence of thyroid autoimmunity. Materials and Methods: Our study is a retrospective cross-sectional study including 202 patients with PTC who underwent total thyroidectomy by the General Surgery Department of our hospital. The age and gender of the patients, laboratory findings, neck ultrasonographic imaging, pathological examinations, the results of the patients who needed RAI treatment after thyroidectomy, the results of the patients who had whole body scan scintigraphy after RAI treatment, and the presence/absence of recurrence in the patients with follow-up were recorded. Results: Of 202 patients diagnosed with PTC included in the study, 165 were female and 37 were male, with a mean age of 46.67±12.8/year. 107 (53%) of the patients were papillary microcarcinoma. Disease age in the majority of patients was between 1-5 years (n=161, 79.7%). There were 73 autoimmunity positive patients and 129 autoimmune negative patients. There was a significant decrease in post-op Tg values in pre-op anti-TPO and TRAb positivity, which are autoimmunity marker antibodies, independent of pre-op anti-Tg positivity. In addition, pathological features that were considered as bad prognostic factors were found to be significantly less at high anti-TPO titer. Conclusion: As a result of our study, we can say that the prognosis of PTC may be better in individuals with high anti-TPO titers. However, larger and prospective studies are needed to clarify the relationship between PTC and autoimmunity.