Reşid Mehmed Efendi Divançesi
Divançe of Reşi̇d Mehmed Efendi̇
  1. Tez No: 744260
  2. Yazar: ELİF TAŞKIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Reşid, XVIII. Century, Divançe, History
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada, XVIII. yüzyıl hattat şairlerinden Reşid Mehmed Efendi'nin hayatı, edebî kişiliği ve Divançe'si incelenmiştir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Reşid Mehmed Efendi'nin hayatı hakkında bilgiler verilip edebî kişiliği incelenmiştir. İkinci bölümde Divançe'nin incelemesine yer verilmiştir. Divançe'deki nazım şekilleri ve türleri, ahenk özellikleri, dil ve üslup özellikleri ve muhteva özellikleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde Divançe metni, dördüncü bölümde transkripsiyonlu metin verilmiştir. Bu çalışma ile kaynaklardan yapılan araştırmalar ve Divançe'den hareketle Reşid Mehmed Efendi'nin Türk Edebiyatı içindeki yeri tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the life, literary personality and Divançe of Reşid Mehmed Efendi, one of the calligrapher poets of the XVIII. century, were examined. The study consists of four chapters. In the first chapter, information about Reşid Mehmed Efendi's life was given and his literary personality was examined. In the second chapter, Divançe's analysis is given. The verse forms and types, harmony features, language and style and content features in Divançe were examined. In the third chapter, Divançe's content is given. In the fourt chapter, the transcripted text is given. With this study, it has been tried to determine the place of Reşid Mehmed Efendi in Turkish Literature, based on the researches made from the sources and Divançe.