Çocuklarda ıntramüsküler enjeksiyona bağlı gelişen anksiyete, korku ve ağrının azaltılmasında sanal gerçeklik ve lokal soğuk uygulama-vibrasyon yöntemlerinin etkisi
The effect of virtual reality and local cold application-vibration methods on reducing anxiety, fear and pain developed by intramuscular injection in children
- Tez No: 744332
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL İŞLER DALGIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: intramüsküler enjeksiyon, ağrı, anksiyete, korku, çocuk, pediatri hemşiresi, sanal gerçeklik, Buzzy®, lokal soğuk uygulama-vibrasyon, intramuscular, pain, anxiety, fear, child, pediatric nurse, virtual reality, Buzzy®, local cold application-vibration
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Bu çalışma 5-10 yaş grubu çocuklarda vastus lateralis bölgesine uygulanan intramüsküler (IM) enjeksiyona bağlı gelişen anksiyete, korku ve ağrının azaltılmasında sanal gerçeklik (SG) ve lokal soğuk uygulama-vibrasyon (Buzzy®) uygulamalarının etkisinin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Randomize kontrollü deneysel bir çalışmadır. Araştırma Kasım 2020-Ocak 2022 tarihleri arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Acil Ünitesi'nde vastus lateralis bölgesine IM uygulaması yapılan 5-10 yaş aralığındaki 117 çocuk ile gerçekleştirildi. Araştırmada SG (n:40), Buzzy (n:39) ve kontrol grubu (n:38) olmak üzere üç grup yer aldı. Veriler, Çocuk ve Ebeveyn Bilgi Formu, Çocuk Anksiyete Skalası ve Durumluluk Ölçeği (ÇAS-D), Çocuk Korku Ölçeği (ÇKÖ) ve Wong Baker FACES (WB- FACES) Ağrı Derecelendirme Ölçeği kullanılarak toplandı. Ölçekler IM uygulamasını yapan hemşire, ebeveyn ve çocuk olmak üzere üç gözlemci tarafından işleme başlamadan önce ve işlemden sonra ilk 5 dk içinde ayrı ayrı dolduruldu. Araştırma verilerinin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Kruskall-Wallis H testi ve ki kare testi kullanıldı. Hemşire, Ebeveyn ve Çocukların ölçümleri arasındaki uyum, Sınıf İçi Korelasyon (ICC) analizi ile değerlendendirildi. P0,05). Sonuç: Sanal Gerçeklik ve Buzzy uygulamalarının 5-10 yaş grubu çocukların vastus lateralis bölgesine uygulanan IM enjeksiyona bağlı gelişen anksiyete, korku ve ağrıyı azaltmada etkili olduğu ancak birbirlerine üstünlüklerinin olmadığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was carried out to evaluate the effects of virtual reality (SG) and local cold application-vibration (Buzzy®) applications in reducing anxiety, fear and pain due to intramuscular (IM) injection applied to the vastus lateralis in children aged 5- 10 years. Method: It is a randomized controlled trial. The research was carried out with 117 children aged 5-10 years, who underwent IM application to the vastus lateralis area in the Pediatric Emergency Unit of the Selcuk University Medical Faculty Hospital between November 2020 and January 2022.Three groups were; SG (n:40), Buzzy (n:39) and control group (n:38), took part in the study. Data were collected using the Child and Parent Information Form, Children's State Anxiety (CAS-S), Child Fear Scale (CFS), and Wong Baker FACES (WB-FACES) Pain Assessment Scale. The scales were filled in separately by the nurse who performed the IM injection, the parent, and the child before the procedure and within the first 5 minutes after the procedure. Descriptive statistics, Kruskall-Wallis H test and chi-square test were used in the analysis of research data. Concordance between Nurse, Parent and child measurements was assessed by Intra Class Correlation (ICC) analysis (p0.05). Conclusion: It was determined that virtual reality and Buzzy® applications were effective in reducing anxiety, fear and pain caused by IM injection applied to the vastus lateralis in children aged 5-10 years, but they were not superior to each other.