Çocuklarda periferik intravenöz kateter uygulamasına bağlı gelişen anksiyete, korku ve ağrının azaltılmasında sanal gerçeklik ve lokal soğuk uygulama- vibrasyon yöntemlerinin etkisi
The effect of virtual reality and local cold-vibration methods on reducing anxiety, fear and pain due to peripheral intravenous catheterization in children
  1. Tez No: 744361
  2. Yazar: BERFU ATALAY ÜSTÜNDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL İŞLER DALGIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: ağrı, anksiyete, korku, periferik intravenöz kateterizasyon, sanal gerçeklik, lokal soğuk uygulama- vibrasyon, Buzzy®️, çocuk hemşiresi, pain, anxiety, fear, peripheral intravenous catheterization, virtual reality, local cold application-vibration, Buzzy®️, pediatric nurse
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı 5-10 yaş grubu çocuklarda Periferik Intravenöz Kateterizasyon (PİK) uygulamasına bağlı olarak gelişen anksiyete, korku ve ağrının azaltılmasında sanal gerçeklik (SG), lokal soğuk uygulama-vibrasyon (Buzzy®️) yöntemlerinin etkinliğinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Randomize kontrollü deneysel bir çalışmadır. Araştırma Kasım 2020-Ocak 2022 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Çocuk Acil Ünitesi'nde PİK uygulaması yapılan 5-10 yaş aralığındaki 114 çocuk ile gerçekleştirildi. Araştırmada iki girişim SG (n:37), Buzzy®️ (n:38) ve kontrol grubu (n:39) olmak üzere üç grup yer aldı. Veriler, Çocuk ve Ebeveyn Bilgi Formu, Çocuk Anksiyete Skalası ve Durumluluk Ölçeği (ÇAS-D), Çocuk Korku Ölçeği (ÇKÖ) ve Wong Baker FACES (WB- FACES) Ağrı Derecelendirme Ölçeği kullanılarak toplandı. Ölçekler PİK uygulamasını yapan hemşire, ebeveyn ve çocuk tarafından, işleme başlamadan önce ve işlemden sonra ilk 5 dk içinde ayrı ayrı dolduruldu. Araştırma verilerinin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Kruskall-Wallis H testi ve ki kare testi kullanıldı. p0,05). Sonuç: Buzzy®️ ve SG uygulamalarının 5-10 yaş grubu çocuklarda PİK uygulamasına bağlı gelişen anksiyete, korku ve ağrıyı azaltmada etkili olduğu ancak birbirlerine üstünlüklerinin olmadığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the effectiveness of virtual reality (VR), local cold application-vibration (Buzzy®️) methods in reducing anxiety, fear and pain due to Peripheral Intravenous Catheterization (PIC) application in children aged 5-10 years. Method: It is a randomized controlled trial. This study was conducted with 114 children aged 5-10 years who were applied in the Pediatric Emergency Department of Akdeniz University Hospital between November 2020-January 2022. Three groups, two intervention SG (n:37), Buzzy®️ (n:38) and control group (n:39), took part in the study. Data were collected from Child and Education Information Form, Child Anxiety Scale and Situation Scale (CSA), Child Fear Scale (CFS), and Wong Baker FACES (WB- FACES) Pain Assessment Scale. The scales were filled in separately by the nurse who performed the PIC, the parent, and the child before the procedure and within the first 5 minutes after the procedure. Descriptive statistics, Kruskall-Wallis H test and chi-square test were used in the analysis of the research data. p0.05). Conclusion: It was determined that Buzzy®️ and SG interventions reduced the anxiety, fear and, pain associated with PIC application in 5-10 years old children, but they were not superior to each other.