Migren tipi baş ağrısı olan hastaların çocukluk çağı travmaları ile anksiyete ve depresyon düzeyleri ilişkisinin incelenmesi
Examination of the relationship between childhood traumas and anxiety and depression levels of patients with migraine type headache
- Tez No: 744444
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ UĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Baş ağrısı, migren, çocukluk çağı travmaları, anksiyete, depresyon, Headache, migraine, childhood traumas, anxiety, depression
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmanın amacı, migren tipi baş ağrısı olan hastaların çocukluk çağı travmaları ile anksiyete ve depresyon düzeyleri ilişkisinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini, Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Polikliniğinde migren tipi baş ağrısı tedavisi gören hastalar arasından amaçsal örnekleme yöntemi ile seçilmiş ve araştırmaya gönüllü olarak katılımları sağlanmış bireyler oluşturmuştur. Veriler; Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Beck Anksiyete Envanteri ve Beck Depresyon Envanteri kullanılarak elde edilmiştir. Çalışma sonucunda; migren hastalarının Beck Anksiyete Ölçeği puanlarının çocukluk çağı travmasına sahip olma durumuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaştığı ortaya çıkarılmıştır. Migren hastalarının Beck Depresyon Ölçeği puanlarının çocukluk çağı travmasına sahip olma durumuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaşmadığı görülmüştür. Migren hastalarının Çocukluk Çağı Travma Ölçeği puanları ile Beck Anksiyete Ölçeği puanları arasında pozitif yönde ve orta düzeyde istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu bulunmuştur. Migren hastalarının Çocukluk Çağı Travma Ölçeği puanları ile Beck Depresyon Ölçeği puanları arasında ise istatistiksel olarak anlamlı düzeyde ilişki tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between childhood traumas and anxiety and depression levels in patients with migraine-type headache. The sample of the study consisted of individuals who were selected by the purposive sampling method among the patients who were treated for migraine-type headache in the Neurology Outpatient Clinic of Hatay Training and Research Hospital and who voluntarily participated in the study. Data; The Information Form was obtained using the Childhood Trauma Scale, Beck Anxiety Inventory, and Beck Depression Inventory. In the results of working; It was revealed that the Beck Anxiety Scale scores of migraine patients differed statistically significantly according to the status of having childhood trauma. It was observed that the Beck Depression Scale scores of migraine patients did not differ statistically significantly according to the status of having childhood trauma. A positive and moderately statistically significant correlation was found between the Childhood Trauma Scale scores of migraine patients and Beck Anxiety Scale scores. No statistically significant correlation was found between the Childhood Trauma Scale scores of migraine patients and the Beck Depression Scale scores.