Korneal kollajen çapraz bağlama tedavisinin uzun dönemde görsel kaliteye etkisi
Long-term effects of corneal collagen cross-linking treatment on visual quality
- Tez No: 744500
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURULLAH ÇAĞIL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çapraz bağlama, Görsel kalite, Keratokonus, Cross-linking, Visual quality, Keratoconus
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Korneal Kollajen Çapraz Bağlama Tedavisinin Uzun Dönemde Görsel Kaliteye Etkisi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göz Hastalıkları Uzmanlık Tezi, Ankara 2014 Amaç: Keratokonuslu olgularda riboflavin ve ultraviole A (UVA) destekli korneal kollajen çapraz bağlama (KÇB) tedavisinin görsel kaliteye etkisinin değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntem: Progresif keratokonus tanısıyla takip edilen, 111 olgunun 111 gözü bu retrospektif, randomize olmayan çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya katılan tüm olgulardan KÇB tedavisi öncesi ve 12. ay kontrolünde; düzeltilmemiş görme keskinliği (DGK), gözlükle düzeltilmiş en iyi görme keskinliği (GDEİGK), manifest sferik refraksiyon, manifest astigmatizma (MA) ölçümleri yapıldı. Biyomikroskopi ve topografi muayenesi yapıldı. Kornea topografisinde (CSO Sirius topografi cihazı, İtalya) 4mm optik zona göre total korneal; vertikal koma, horizontal koma, vertikal trefoil, oblik trefoil, sekonder sferik, total yüksek sıralı aberasyon (YSA) değerlerinin root mean square (RMS) değerleri, point spread function (PSF) strehl oranı ve 5, 10, 15, 20. uzaysal frekans (c/°) değerlerinde vertikal ve horizontal modülasyon transfer fonksiyon (MTF) düzeyleri değerlendirildi. Bulgular: Tedavi öncesi ortalama DGK 0.2 ± 0.2 iken, postoperatif 12. ayda 0.29 ± 0.24 idi (p0,05). Tedavi öncesine göre, PSF strehl oranı ve vertikal ve horizontal MTF düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı değişim görülmemiştir (p>0,05). Hiçbir olguda ameliyat sırasında ve sonrasında, görmeyi tehdit eden önemli bir komplikasyon ile karşılaşılmadı. Sonuç: Keratokonusta KÇB tedavisi topikal anestezi ile uygulanan, görme kaybına neden olmayan güvenilir bir cerrahi yöntem olarak görünmektedir. Görme keskinliğinde hafif bir miktar artış elde edilirken, bir yıllık takipte görsel kaliteye özellikle vertikal komadaki düzelme ile olumlu etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Long-Term Effects of Corneal Collagen Cross-Linking Treatment on Visual Quality Atatürk Training and Research Hospital, Ophthalmology Thesis, Ankara 2014 Purpose: To evaluate the effect of riboflavin and ultraviolet A (UVA) supported corneal collagen cross-linking (CXL) treatment on visual quality in the keratoconic eyes. Materials and Methods: One hundred and eleven eyes of 111 patients with progressive keratoconus were included in this retrospective, non-randomized study. Uncorrected visual acuity (UCVA), best spectacle corrected visual acuity (BSCVA), manifest spherical refraction, manifest astigmatism (MA) measurements of all patients participated in the study were evaluated at baseline and at 12 months follow-up. Slit-lamp examination and topography were performed. In Corneal topography (CSO Sirius topography device, Italy), at the 4 mm optical zone, total corneal; vertical coma, horizontal coma, vertical trefoil, oblique trefoil, secondary spherical and total higher-order aberration (HOA) root mean square (RMS) values, the point spread function (PSF) strehl ratio, vertical and horizontal modulation transfer function (MTF) levels at 5, 10, 15, 20. spasial frequency (c / °) values were evaluated. Results: The mean UCVA was 0.29 ± 0.24 at 12 months follow-up while UCVA was 0.2 ± 0.2 at baseline (p 0.05) change in the mean horizontal coma, oblique trefoil, seconder spherical values after CXL compared with baseline. Also It has not been observed a statistically significant (p> 0.05) change in PSF strehl ratio and the vertical and horizontal MTF levels. Significant sight-threatening complications were not encountered during and after surgery in any case. Conclusion: Corneal collagen cross-linking is applied with a topical anesthetic in keratoconus and seems to be a safe surgical method which does not cause a loss of vision. While a slight increase in the amount of visual acuity was achieved, we can say that it has a positive effect on image quality especially by improvement in vertical coma at 12 months follow-up.