Ekokardiyografi ile bakılan koroner sinüs çap ve akım parametrelerinin koroner arter hastalığı ve yaygınlığı ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Investigation of the relationship between echocardiographic coronary sinus parameters and coronary arter disease
- Tez No: 744513
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN AKŞİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: koroner arter hastalığı, 2D transtorasik ekokardiyografi, koroner venöz sistem, koroner sinüs, 2D transthoracic echocardiography coronary artery disease, coronary venous system, coronary sinus
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kardiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Koroner arter hastalığının tanısında transtorasik ekokardiyografi ile bakılan koroner sinüs çap ve akım parametrelerinin koroner arter hastalığının erken tanısındaki öneminin araştırılması Gereç ve Yöntem: Çalışmaya koroner anjiyografi (KAG) yapılan, 50 kontrol grubu ve 50 vaka grubu olmak üzere toplam 100 hasta dahil edildi. Kontrol grubundakiler KAG sonucu non-obstrüktif koroner arter hastalığı (KAH) (%50 darlık) olan hastalar dahil edildi. Hem kontrol hem de vaka grubundaki hastalara KAG sonrası aynı hafta içerisinde stabil olduktan sonra 2D TTE ile parasternal uzun ve kısa aks görüntüler, A4C ve A2C pencerelerde standart ekokardiyografik ölçümler ile A4C ve A2C pencerelerden koroner sinüs çapı ve akım parametrelerine bakılarak her iki grup karşılaştırıldı. Bulgular: KAH tanısında TTE ile bakılan koroner sinüs çapının kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamlı düzeyde daha dar olduğu bulundu. KAH grubunda koroner sinüs akım parametreleri açısından anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç: TTE ile bakılan koroner sinüs çapının KAH erken tanısında bize yol gösterici bir parametre olabileceğine ulaştık. Bu bilginin doğruluğunun ispatı için daha büyük çalışmalarla da değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the importance of coronary sinus diameter and flow parameters measured by transthoracic echocardiography in the early diagnosis of coronary artery disease. Materials and Methods: A total of 100 patients, 50 in the control group and 50 in the case group, who underwent coronary angiography (CAG) included in the study. The control group consisted of patients with non-obstructive coronary artery disease (CAD) (50% stenosis). Coronary sinus diameter and flow parameters obtained from Apical 4-chamber and Apikal 2-chamber windows with 2D TTE of the participants were compared. Results: Coronary sinus diameter measured by TTE in the diagnosis of CAD was found to be statistically significantly narrower than the control group. There was no significant difference in coronary sinus flow parameters in the CAD group. Conclusion: We found that the diameter of the coronary sinus measured by TTE can be a guiding parameter for the early diagnosis of CAD. In order to prove the accuracy of this information, it should be evaluated with larger studies.