Pankreas kanseri tanılı hastaların klinik, patolojik ve sağkalım özelliklerinin retrospektif incelenmesi
Retrospective investigation of clinical, pathological and survival characteristics of patients diagnosed with pancreas cancer
  1. Tez No: 744529
  2. Yazar: YUSUF CENK ŞİNGAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVVA YEŞİL ÇINKIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, İç Hastalıkları, Oncology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Adjuvan kemoterapi, pankreas kanseri, sağkalım, Adjuvant chemotherapy, Pancreatic cancer, survival
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Onkoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Merkezimizde tedavi gören pankreas kanseri tanılı hastaların klinik, patolojik özelliklerinin hastaların sağkalım süreleri ile ilişkisini analiz edip bir merkezin deneyimi olarak sunmayı planladık. Çalışmada Gaziantep Üniversitesi Onkoloji Hastanesi'nde Ocak 2012-Mart 2021 arasında tanı ve tedavi alan hastaların dosyaları retrospektif olarak incelenmiştir.Genel sağkalım (GS) ve hastalıksız sağkalım (HS) analizleri Kaplan-Meier yöntemi ile analiz edilmiştir. Gruplararası karşılaştırmalarda ise Logrank testi kullanılmıştır. Hastaların ortanca yaşı 60,5 (20 -87 ) idi. Hastaların% 59,5'i erkek ve % 40,5'i kadındı. Patolojik alt tiplere göre; 178 hasta (%89) adenokarsinom, 15 hasta (%7,5) nöroendokrin, 7 hasta (%3,5) psödopapiller tip olarak tespit edildi. Tanı anında 146 hasta (%73) evre IV idi. Hastaların 146'sında (%73) tanı anında metastaz mevcuttu. Çalışmaya dahil edilen hastaların ortanca GS süresi 7 ay (%95 GA (5,34-8,65)) ve HS süresi 13 ay (%95 GA (9,39-16,60)) olarak hesaplandı. Adjuvan kemoterapi (KT) alan hastalarda almayan hastalara göre GS süresi anlamlı olarak daha uzun bulundu (33,9 vs 20,1 ay) (p:0,001). Palyatif KT alan hastalarda almayan hastalara göre GS süresi anlamlı olarak daha uzun bulundu (36,8 vs 15,2 ay) (p:0,005). Kanser gelişiminde önemli rol oynayan sigara tüketimi konusunda toplum bilgilendirilmelidir. Uygun hastaları operasyona yönlendirmek sağkalım açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of our study is to point out the relationship between the clinical and pathological characteristics of patients who have been treated from pancreas cancer in our center and their survival time Patients who have been diagnosed and treated in oncology ward of Gaziantep University from January 2012 till March 2021 were retrospectively evaluated. Overall survival(OS) and disese-free survival(DFS) data were analyzed by the Kaplan Meier test,as for the comparisons between groups Logrank test was used. The median age of the patients was 60.5 (20 -87 ). 59.5% of the patients were male and 40.5% were female. According to the pathological subtypes; Adenocarcinoma in 178 patients (89%), neuroendocrine type in 15 patients (7.5%), and pseudopapillary type in 7 patients (3.5%). At the time of diagnosis, 146 patients (73%) were stage IV. Metastases were present at the time of diagnosis in 146 (73%) of the patients. The median GS duration of the patients included in the study was 7 months (95% CI (5.34-8.65)) and the HS duration was 13 months (95% CI (9.39-16.60)). The duration of GS was found to be significantly longer in patients who received adjuvant chemotherapy (CT) compared to patients who did not (33.9 vs 20.1 months) (p:0.001). The duration of GS was found to be significantly longer in patients who received palliative chemotherapy compared to patients who did not (36.8 vs 15.2 months) (p:0.005). The society should be informed about cigarette consumption, which plays an important role in the development of cancer. Referring appropriate patients to the operation is important for survival.