İmplant tedavisi açısından canalis sinuosusun konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of canalis sinuosus with cone beam computed tomography in terms of implant treatment
  1. Tez No: 744700
  2. Yazar: HAMİDE DURSUN ZAHITOVIC
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRAH BİLEN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Canalis sinuosus, dental implant, maksilla, Canalis sinuosus, dental implant, maxilla
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, canalis sinuosus ve komşuluklarını değerlendirerek, anterior maksillaya implant yerleşiminde cerrahi prosedür sınırlarını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza uygun kriterleri sağlayan 400 KIBT görüntüsü dahil edildi. Görüntüler; koronal, sagittal ve aksiyel kesitte incelendi. Canalis sinuosusun insiziv kanal (İK), bukkal kemik (BK), kret tepesi (KT) ve nazal kaviteyle (NK) olan ilişkisi incelendi. Bu komşulukların yaş (18-50 yaş, 51-75 yaş) cinsiyet ve dental arkın dişli/dişsiz olma durumuna göre değişen oranları değerlendirildi. Çalışmada elde edilen bulguların istatistiksel analizlerinde IBM SPSS.25 programı kullanıldı ve anlamlılık düzeyi olarak p< 0.05 değeri kabul edildi. Bulgular: Canalis sinuosusun görülme sıklığının dental arkta diş varlığı ve cinsiyet ile anlamlı bir ilişkisi yokken ileri yaşla birlikte arttığı bulunmuştur. CS-İK mesafesi dişli hastalarda ve 18-50 yaş grubunda daha yüksek bulunmuştur. Canalis sinuosus ve diğer komşulukları arasındaki ilişkinin yaş ve cinsiyete bağlı olmadığı ancak CS-KT ve NK-KT mesafelerinin diş varlığıyla arttığı bulunmuştur. Sonuç: Canalis sinuosusun maksilla anteriorda sık görülebildiği ve önemli anatomik yapılarla komşu olduğu bulunmuştur. Bu bölgede yerleştirilen implant cerrahisinden sonra geçmeyen inatçı ağrıların sebebi olarak literatürde canalis sinosus ile ilgili rapor edilen vakalar mevcut olduğundan diş hekimlerinin bu bölgede yapacakları cerrahi işlemlerden önce bu yapıyı detaylı olarak değerlendirmeleri başarılı bir tedavi protokolü uygulamaları için oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to determine the surgical procedure limits for anterior maxilla implant placement by evaluating the canalis sinuosus and its adjacents. Material and method: In our study, 400 CIBT images that met the appropriate criteria were included and the images were examined in coronal, sagittal and axial sections. The relationship of the canalis sinuosus with the incisive canal (İC), buccal bone (BB), alveolar ridge crest (ARC) and nasal cavity (NC) was examined. The ratios of these relations were evaluated according to age (18-50 years, 51-75 years), gender and dental arch toothed or edentulous. In the statistical evaluation of the findings obtained in the study, IBM SPSS.25 program was used in all analyzes and a p< 0.05 value was accepted as the level of significance. Results: It was found that the incidence of Canalis sinuosus was not significantly related to the presence of teeth in the dental arch and gender, but increased with advanced age. The CS-İC distance was found to be higher in patients with teeth and in the 18-50 age group. It was found that the relationship between the canalis sinuosus and its neighbors was not dependent on age and gender, but the CS-ARC and NC-ARC distances increased with the presence of teeth. Conclusion: It has been found that Canalis sinuosus can be seen frequently in the maxilla and is adjacent to important anatomical structures. Since cases of canalis sinosus have been reported in the literature as the cause of persistent pain that does not pass after implant surgery placed in this area, it is very important for dentists to evaluate this structure in detail before surgical procedures in this area for a successful treatment protocol.