Tip 2 diyabetli periodontitis hastalarında periodontal tedaviye ek olarak uygulanan hiyalüronik asit jelin diş eti oluğu sıvısındaki interlökin-6 düzeyine ve klinik parametreler üzerine olan etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of hyaluronic acid gel applied as addition to periodontal treatment in patients with type 2 diabetes on interleukin-6 level and clinical parameters
- Tez No: 744699
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUAT SERHAN ALTINTEPE DOĞAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Hiyalüronik asit, Diyabet, Periodontitis, İnterlökin-6, Hyaluronic acid, Diabetes mellitus, Periodontitis, Interleukin-6
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Diyabetli hastalarda periodontal hastalıkların tedavisinde yara iyileşme süreci bozulmuştur, bu süreç bazı tedavi alternatifleriyle hızlandırılabilir. Subgingival hiyalüronik asit jel uygulaması, başlangıç periodontal tedaviye ek olarak yara iyileşmesini ve enflamasyonun azaltılmasını desteklemek için kullanılmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı, tip 2 diyabetli periodontitis hastalarında başlangıç periodontal tedaviye ek olarak uygulanan hiyalüronik asit jelin diş eti oluğu sıvısındaki IL-6 düzeyine ve klinik parametreler üzerine olan etkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Hastalara başlangıç periodontal tedavi bitiminden hemen ve 1 hafta sonra subgingival %0.8'lik hiyalüronik asit jel uygulandı. Hastalardan tedavi öncesi ve tedavi sonrası 1, 4 ve 12. haftalarda klinik periodontal parametreler kaydedilmiş olup diş eti oluğı sıvısı örnekleri tedavi öncesi ve tedavi sonrası 4 ve 12. haftalarda toplanarak IL-6 düzeyleri karşılaştırıldı. İstatistiksel analizde değişkenlerin normallik varsayımları Kolmogorov Smirnov testi ile incelenmiş ve normal dağılım göstermeyen sürekli değişkenlerin iki grup arasında karşılaştırılmasında Mann–Whitney testi, üç ve üzeri gruplar arasında karşılaştırılmasında ise Kruskal-Wallis testi kullanılmıştır. Bulgular: Test ve kontrol gruplarında grup içinde tüm zaman dilimlerine bakıldığında hastaların klinik periodontal parametre değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma gözlenirken (p˂0,001), gruplar arası karşılaştırmalarda klinik periodontal parametre değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmedi (p>0,05). IL-6 değerlerinin grup içi karşılaştırmalarında test grubunda zamana bağlı olarak azalma istatistiksel olarak anlamlı bulunurken (p˂0,020), kontrol grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>963). Sonuç: Subgingival hiyalüronik asit jelin başlangıç peridontal tedaviye ek olarak uygulanmasının, diyabetik periodontitis hastalarındaki pro-enflamatuvar sitokinlerin etkilerini sınırlandırarak sonuçları iyileştireceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The wound healing process is impaired in treating periodontal diseases in patients with diabetes; this process can be accelerated with some treatment alternatives. Subgingival hyaluronic acid gel application is used to support wound healing and inflammation reduction in addition to initial periodontal therapy. This thesis study aims to evaluate the effect of hyaluronic acid gel applied in addition to initial periodontal treatment on IL-6 level in gingival crevicular fluid and clinical parameters in patients with periodontitis with type 2 diabetes. Materials and Methods: Subgingival 0.8% hyaluronic acid gel was applied to the patients immediately and one week after the end of the initial periodontal treatment. Clinical periodontal parameters were recorded from the patients before the treatment and at the 1st, 4th and 12th weeks after the treatment. The gingival crevicular fluid samples were collected before the treatment and at the 4th and 12th weeks to compare IL-6 levels. The variables were examined with the Kolmogorov Smirnov test in the statistical analysis. The Mann–Whitney test was used to compare the non-normally distributed continuous variables between the two groups. The Kruskal-Wallis test was used to compare the three or more groups. Results: A statistically significant decrease was observed in the clinical periodontal parameter values of the patients in the test and control groups when all periods were examined (p˂0.001). There was no statistically significant difference in the clinical periodontal parameter values in the comparisons between the groups (p>0.05). In the intragroup comparisons of IL-6 values, a statistically significant decrease was found overtime in the test group (p˂0.020), while no statistically significant difference was found in the control group (p>963). Conclusion: The subgingival hyaluronic acid gel, in addition to the initial periodontal treatment, will improve outcomes by limiting the effects of pro-inflammatory cytokines in diabetic periodontitis patients.