Hava platformlarına monte edilebilir CRPA anten tasarımı
Mountable CRPA antenna design for aerial platform.
- Tez No: 744735
- Danışmanlar: PROF. DR. ASIM EGEMEN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: CRPA, Kontrol Edilebilir Hüzmeli Anten, CST Studio, Ka-Bant, V-Bant, CRPA, Controlled Radiation Pattern Antenna, CST Studio Suite, KaBand, V-Band
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Askeri Elektronik Sistemler Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektronik Harp Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Son yıllarda Küresel Konum Bulma Sistemi (KKS) ve uydu haberleşme sistemleri sivil ve askeri uygulamaları ile günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Uydu sinyallerinin yerküre yüzeyine çok düşük seviyede ulaşması nedeniyle etkin olarak karıştırılması (Jamming) ve aldatılması (Spoofing) mümkün olmaktadır. Karıştırma ve aldatma tekniklerinin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesiyle daha etkin yapıya ulaşması neticesinde, anten seviyesinde ışıma örüntüsünü kontrol etme, küçük, hafif aynı zamanda daha yüksek performansa sahip maliyet etkinlik anten tasarımı ve üretilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Anten ışıma örüntüsü kontrol edilebilen antenlere literatürde CRPA (Controlled Radiation Pattern Antenna/Kontrollü Alım Örüntülü Anten) adı verilmektedir. Çalışmanın ilk kısmında antenlere ilişkin genel özellikler, anten türleri, anten besleme çeşitleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise anten tasarımı etkileyen hususlar ve tasarımda göz önünde bulundurulacak durumlar değerlendirilmiştir. Sonraki kısımda ön çalışma sayılabilecek dizi tasarımları yapılmış ve bu tasarımlar karşılaştırılmıştır. Müteakip bölümde CRPA dizi tasarımı yapılarak oluşan sıfır (null) bölgeleri ile antenin karıştırıcı/aldatıcılardan etkilenmeyeceği bölgeler değerlendirilmiştir. Sonuç bölümünde ise oluşan null'ların bulunduğu noktalarda olabilecek herhangi bir karıştırıcı ve aldatıcıdan sinyal alınamayacağı için CRPA dizinin etkilenmesi minimize edilmesine yönelik değerlendirmeler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In recent years, Global Navigation Satellite Systems (GNSS) and satellite communication systems have been widely used with civil and military applications. Since satellite signals arrive/reach at the earth's surface at a very low level, effective jamming and spoofing activities are quite possible. As a result of the development and diversification of jamming and spoofing techniques, the need of controlling the radiation pattern at the antenna level, as well as designing and manufacturing cost-effective antennas with a small size, light weight and higher performance has emerged. Antennas whose antenna radiation pattern can be controlled are referred to as CRPA (Controlled Radiation Pattern Antenna) in the literature. In the first part of the study, general features of antennas, antenna types, antenna feed types are given. In the second chapter, the issues affecting the antenna design and the situations to be considered throughout the design are evaluated. In the next section, array antennas that can be considered as preliminary design studies are presented; and these designs are compared. In the following chapter CRPA array is designed; at the same time null regions are formed, and the sectors for which the antenna will not be affected by the jammers or spoofing signals have been evaluated. In the conclusion section, evaluations for minimizing the effect of the CRPA array are presented, since no signal can be received from any jammers and decoy that may occur at the points where the nulls are present.