Ceza muhakemesi hukukunda dijital deliller
Digital evidence in criminal procedure law
- Tez No: 744883
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR TAŞDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Dijital Delil, Adli Bilişim, Ceza Muhakemesi Hukuku, Bilişim Sistemi, Kabul Edilebilirlik, Digital Evidence, Computer (Digital) Forensics, Criminal Procedure Law, IT System, Admissibility
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Teknolojinin gelişimi ile birlikte suçun da dijitalleşmesi kaçınılmaz olmuştur. Günümüzde ise teknolojinin gelişme hızı, küresel boyuta ulaşan suçların, olağan suçlar haline gelmesine yol açmaya başlamıştır. Söz konusu suçların aydınlatılması bakımından büyük önem arz eden dijital delillerin ele alınması ise günümüzde bir zorunluluk halini almıştır. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışmada; dijital- elektronik delil kavramları arasındaki farklara değinilerek dijital delil kavramının kullanımının daha doğru olduğu, dijital delillerin bir delil türünü temsil etmediği fakat delilin bulunduğu yapıyı ifade ettiği, dijital delillerin elde edilmesinin teknik boyutunu oluşturan adli bilişim bilimi hakkında eksik olan düzenlemelerin uygulamada sıkıntılara yol açtığı, yine dijital delillerin elde edilmesinin temel kaynağı olan Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 134. maddesinin kapsamı başta olmak üzere çeşitli boşlukları barındırdığı ve bu bağlamda yeniden düzenlenmesi gerektiği, dijital delillerin hükme esas alınabilmeleri bakımından taşıması gereken teknik özelliklere mevzuatımızda yer verilmediği ve buradan doğan sıkıntıların çözümlenmesinin uygulamaya bırakıldığı gibi sonuçlara ulaşılmıştır. Gerçekleştirilen araştırma, teknolojinin gelişim hızının geometrik bir şekilde artması karşılığında hukuk düzenlemelerinin aritmetik ve hatta sabit bir hızda ilerleyiş gösterdiğini ve bu durumun, günümüzde yarattığı sıkıntılar bir yana, ileride daha da büyük sıkıntıların doğmasına neden olacağını göstermiştir. Bu bağlamda en azından gelişen teknolojiye uyum sağlayabilecek kapsayıcı düzenlemeler yapılmasının önemi ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
With the development of technology, the digitalization of crime has become inevitable. Today, the speed of development of technology has started to cause crimes that have reached a global dimension to become ordinary crimes. The handling of digital evidence, which is important in terms of illuminating these crimes, has become a necessity today. In this study, in which the qualitative research method was used, some results were obtained. In this context, it has been determined that the use of the concept of digital evidence is more accurate by mentioning the differences between the concepts of digital and electronic evidence. Digital evidence does not represent a type of evidence, but expresses the structure in which the evidence is found. Incomplete regulations on forensic science, which constitutes the technical dimension of obtaining digital evidence, cause difficulties in practice. Again, article 134 of the Criminal Procedure Code, which is the main source of obtaining digital evidence, contains various gaps, especially its scope, and therefore needs to be rearranged. The technical features that digital evidence must have in order to be taken as a basis for judgment are not included in our legislation and the solution of the problems arising from this is left to practice. The research carried out has shown that legal regulations progress at an arithmetic speed and even at a constant speed in return for the geometrical increase in the development speed of technology, and this situation will cause even greater problems in the future, let alone the problems it creates today. In this context, the importance of making inclusive regulations that can at least adapt to the developing technology has emerged.