Sosyolojik açıdan televizyonda değişen hegemonik kodlar üzerine bir tahlil: Hercai dizisi
An analysis on changing hegemonic codes on television from a sociological point of view: Hercai series
- Tez No: 744891
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR KOCADAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Radio and Television, Performing and Visual Arts, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Erkeklik, Hegemonik Erkeklik, Medya, Temsil, Sembolik Etkileşim, Masculinity, Hegemonic Masculinity, Media, Representation, Symbol
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Günümüzde toplumsal cinsiyet rolleri ve bu rollerin beraberinde getirmiş olduğu eşitsizlikler kadınlarla ilgili bir durum olarak görülmenin yanı sıra farklı erkeklik modelleri arasında var olan eşitsizliklere yönelik çalışmaların da artmasına yol açmaktadır. Feminist kuramın ikinci dalgasına denk gelen eleştirel erkeklik çalışmaları günümüzde farklılaşan erkeklik modelleri arasında var olan eşitsizliği ve ötekileştirmeyi ortaya çıkarmak açısından önemlidir. Bu bakımdan Connell'in öne sürdüğü erkeklik modeli olarak hegemonik erkeklik modeli var olan bu eşitsizliklerin ortaya çıkarılmasında önemli bir kavramdır. Hegemonik erkeklik en geniş anlamda toplumdaki diğer erkek ve kadınları ötekileştirerek iktidarı elinde bulunduran erkeklik modelini ifade eder. Connell'in ifade ettiği biçimiyle hegemonik erkeklik idealize edilmiş bir erkeklik biçimi olarak toplumsal cinsiyet hiyerarşisinde en üst konumda bulunur. İktidar mücadelesinde gücü elinde bulundurarak diğer erkekleri ve kadınları ötekileştiren hegemonik erkeklik ve sahip olduğu kodlar değişen mekân ve zamana bağlı olarak yapısal anlamda değişime uğramakta ve toplumda temsil edilmektedir. Toplumsal farklılıklara ve zamana bağlı olarak değişen hegemonik erkeklik kodlarının taşıyıcıları arasında aile, okul, medya gibi kurumlar önemli ölçüde etkili olmaktadır. Özellikle medyada yer alan içeriklerde bulunan ana kahramanların sahip oldukları özellikler hegemonik erkeklik kodlarının temsil edilmesinde önemli görülmektedir. Bu bakımdan yapılan çalışmada Hercai dizisinde yer alan farklı erkeklik karakterleri ele alınarak hegemonik erkekliğin sahip olduğu kodlar, bu kodlarda meydana gelen yapısal dönüşüm ve hegemonik erkeklik kodlarının üretilmesinde etkili olan bağlamlar analiz edilmektedir. Yapılan çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden söylem analizi tekniği kullanılarak karakterler arasında var olan diyaloglar (söylemler) analiz edilmeye çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, gender roles and the inequalities that these roles bring about besides assumed as a situation related to women, entail to increase studies on the inequalities that exist between different models of masculinity. Critical masculinity studies, which coincided with the second wave of feminist theory, are significant in terms of disclosing the inequality and marginalisation that exists today among the critical models of masculinity. In this regard, the hegemonic masculinity model as a model of masculinity proposed by Connell is an substantial concept in revealing these inequalities that exist. The term of hegemonic masculinity in the broadest sense refers to the model of masculinity that monopolize power by alienation men and women in society. As Connell expresses it, hegemonic masculinity occupies the highest position in the gender hierarchy as an idealized form of masculinity. Hegemonic masculinity, which alienates other men and women by holding power in the struggle for power, and the codes it has undergo structural changes depending on changing location and time, and are represented in society. Among the carriers of hegemonic codes of masculinity, which vary depending on social differences and time, institutions such as the family, school, media are significantly influential. In particular, the characteristics of the main protagonists found in the media content are considered substantial in representing the hegemonic codes of masculinity. In this regard, with this study, the codes of hegemonic masculinity, the structural transformation occurring in these codes and the contexts that are effective in producing hegemonic masculinity codes are analyzed by considering the different masculinity characters in the Hercai series. In the study that carried on, it is attemped to analyze the dialogues (discourses) existing between the characters by engaging discourse analysis technique, which is one of the qualitative research methods.