Nurdan Damla'nın dinî içerikli çocuk kitaplarının çocuk kitaplarında bulunması gereken temel ilkelere göre incelenmesi
Investigation Nurdan Damla's religious children's books according to the basic principles that should be in kids' books
  1. Tez No: 744894
  2. Yazar: FATMA DELİBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR KAYABAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk kitapları, Çocuk edebiyatı, Din, Dinî içerik, Nurdan Damla, Children's boks, Children's literatüre, Religion, Religious content, Nurdan Damla
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Din, bir toplumun en hassas konularından biridir. Toplumun bir kısmı çocuğunun dinî değerlerle yetişmesini ister. Bu amaçla dinî değerlerin aktarıldığı birçok vasıta vardır. Bunlardan biri çocuk edebiyatı adı altında yer alan çocuk kitaplarıdır. Çocuk kitapları bu bağlamda önemli bir etkiye sahiptir. Ancak çocuk kitapları sadece din konusunun öğretildiği bir araç değil; aynı zamanda edebî zevkin, yaşama dair bilgi sahibi olmanın ve okuma kültürünün oluşmasının da kaynağıdır. Bu çalışmada Nurdan Damla'nın dinî içerikli çocuk kitapları, çocuk kitaplarında bulunması gereken temel ilkelere göre incelenmiştir. Bu bağlamda inceleme biçim bakımından ve içerik bakımından olmak üzere iki başlık halinde ele alınmıştır. Biçim bakımından boyut, kâğıt cinsi, kapak-cilt, sayfa düzeni, harfler ve resimler; içerik bakımından ise konu-kurgu, izlek, karakterler, ileti, çevre, dil ve anlatım olmak üzere başlıklar halinde incelemeler yapılmıştır. İncelemede nitel araştırma yöntemlerinden doküman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma, Nurdan Damla'nın çocuk kitaplarından dinî içerikli on bir çocuk kitabını kapsamaktadır. Araştırma sonucunda incelenen Nurdan Damla'nın dinî içerikli çocuk kitaplarının çocuk kitaplarında bulunması gereken temel ilkelere genelde uyduğu ancak öğreticiliğin edebiyatın önüne geçerek oluşturulduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Religion is one of the most sensitive issues of a society. Some of the society wants their children to grow up with religious values. For this purpose, there are many means of transferring religious values. One of them is children's books under the name of children's literature. Children's books have an important effect in this context. However, children's books are not just a tool to teach the subject of religion; It is also the source of literary pleasure, knowledge about life and the formation of reading culture. In this study, Nurdan Damla's religious children's books were examined according to the basic principles that should be found in children's books. In this context, the study was handled under two headings, in terms of form and content. Size in terms of format, type of paper, cover-bound, page layout, letters and pictures; In terms of content, analyzes were made under the titles of subject-fiction, theme, characters, message, environment, language and expression. In the study, the document analysis method, one of the qualitative research methods, was used. The research includes eleven children's books with religious content from Nurdan Damla's children's books. As a result of the research, it was determined that the religious children's books of Nurdan Damla, which were examined, generally comply with the basic principles that should be found in children's books, but it was determined that teaching was created by getting ahead of literature.