Muhasebe meslek mensuplarının COVİD-19 salgınında e-ticaret ve bağımsız denetim algıları: Sivas ili örneği
E-commerce and independent audit perceptions of accounting professionals in the COVID-19 episode: The case of Sivas
  1. Tez No: 744909
  2. Yazar: ZÜBEYDE ÇETİNTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVAL ELDEN ÜRGÜP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, İşletme, Statistics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: E-Ticaret, Bağımsız Denetim, Dijital Denetim, Covid-19 Salgını, Muhasebe Meslek Mensupları, E-commerce, Independent Audit, Digital Audit, Covid-19 Epidemic, Accounting Professionals
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Günümüzde teknolojik çağda sanal dünyanın bir parçası halindeyiz. Her şey sanal dünya çevresinde hareket ettiğinden kuşkusuz ticaret faaliyetleri de bu yönlü bir gelişim ve değişim sergilemektedir. Bilgi ve iletişim teknolojinde yaşanan gelişmelere bağlı olarak internet kullanımının yaygınlaşmasıyla ve internetin bir ticaret platformu olarak kullanılmasından e-ticaret sektörü ortaya çıkmıştır. Covid-19 salgını tüm dünyada etkili olması ile birlikte her alanda olduğu gibi e-ticaret ve bağımsız denetim faaliyetlerini de etkilemiştir. Bu çalışmanın amacı; muhasebe meslek mensuplarının Covid-19 salgınında e-ticaret ve bağımsız denetim algıları ele alınarak açıklanmaya çalışılmıştır. Bu çalışma ile muhasebe meslek mensuplarının algısı çerçevesinde Covid-19 salgınına bağlı olarak gelişen süreçte e-ticaret işletmelerin ve bağımsız denetim faaliyetlerinin önemi anlatılmak istenmiştir. Aynı zamanda Covid-19 salgınında e-ticaret, bağımsız denetim ve muhasebe meslek mensuplarının faaliyetlerinde dijitalleşmenin önemi belirlenmek istenmiştir. Bu doğrultuda çalışma Sivas ilinde faaliyet gösteren muhasebe meslek mensupları üzerine salgına bağlı olarak online anket uygulama çalışması yapılmış olup ortaya çıkan bulgular SPSS 22.0 istatiksel program ile analiz edilmiştir. Analiz neticesinde muhasebe meslek mensuplarının algıları çerçevesinde salgında e-ticaret ve bağımsız denetim süreçlerinin etkilendiğinden nasıl bir yol izlenmesinin önemi tespit edilmiştir. Covid-19 salgınına bağlı olarak gelişen belirsizlik ve risk durumlarında bağımsız denetçilerin genel kabul görmüş denetim standartları ile bilimsel ve teknik bilgilerle denetim standartlarına analitik inceleme metotları uygulayarak dijital denetleme yapılmasının önemi belirlenmiştir. Aynı zamanda muhasebe meslek mensuplarının vergi konusunda mesleki sorumluluklarının önemi belirlenmiştir. Ekonomik dijitalleşmeyle birlikte sayısal veri haline dönüştürülmüş ticari işlemler için gerekli olan bilgi ve belgelerin dijital ortama aktarılmasıyla e-ticaret hacmi arttığından muhasebe meslek mensupları e-ticaretin hızlı gelişimini yakalayabilmesi için yazılım ve uygulama alanında yeni web tabanlı muhasebe ve sistem yazılımları, paket programları ve özel yazılım gibi gelişmiş yazılım ilkelerini benimsemesinin önemi belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, we are a part of the virtual world in the technological age. Since everything has a relation with the virtual world, there is no doubt that trade activities also show a development and change in this direction. The e-commerce sector has emerged thanks to the widespread use of the internet and it's use as a trading platform, depending on the developments in information and communication technology. As in every field, the Covid-19 epidemic also affected e-commerce and independent audit activities all over the world. The aim of this study is to explain accounting professionals' perceptions of e-commerce and independent audits in the Covid-19 epidemic. With this study, it is aimed to explain the importance of e-commerce businesses and independent audit activities in the Covid-19 epidemic within the framework the perception of accounting professionals. Another aim of the study is to determine the importance of digitalization in the activities of e-commerce, independent auditing and accounting professionals in the Covid-19 epidemic. In this direction, due to the epidemic, an online survey was conducted on accounting professionals working in Sivas, and the findings were analyzed with the SPSS 22.0 statistical program. As a result of the analysis, within the framework of the perceptions of the accounting professionals, the importance of the way to be followed has been determined, since e-commerce and independent audit processes were affected in the epidemic. The importance of digital auditing has also been determined by applying analytical examination methods to the generally accepted auditing standards of independent auditors, scientific and technical information and auditing standards in cases of uncertainty and risk due to the Covid-19 epidemic. At the same time, the importance of professional responsibilities of accounting professionals in tax matters has been determined. It was also concluded thanks to the study that, as e-commerce volume increases with the transfer of information and documents required for commercial transactions that have been converted into digital data with economic digitalization, adopting advanced software principles such as new web-based accounting and system software, package programs and special software in the field of software and application is important for accounting professionals to catch up with the rapid development of e-commerce.