Türk hukukunda Turkuaz Kart
Turquois Card in Turkish law
  1. Tez No: 745035
  2. Yazar: MERVE ÖMERCİOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜVEN YARAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Turkuaz Kart, Uluslararası İşgücü Kanunu, Nitelikli Yabancı, Uluslararası İşgücü Politikası, Turkuaz Kart Yönetmeliği, Turquois Card, International Labor Law, Qualified Foreigners, International Labor Policy, Turquois Card Regulation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Tez çalışmamızın konusunu; 2016 yılı itibariyle Türk hukukuna dâhil olan ve Uluslararası İşgücü Kanunu'nun 11. maddesinde ilk defa düzenlenen“Turkuaz Kart”uygulaması oluşturmaktadır. Tez konusu tercihimizin şekillenmesinde; söz konusu uygulamanın yeni ve gelişime açık bulunması ile bu alanda literatüre katkı sağlayabilecek düzenlemelere ihtiyaç duyulması etkili olmuştur. Türkiye'nin jeopolitik konumu, yabancı statüsündeki bireylerin göç hareketleri hususunda geçmişten beri rağbet görmesini sağlamaktadır. Yoğun göç hareketleri neticesinde; Türkiye'de“nitelikli işgücü”istihdamının sağlanması adına, Uluslararası İşgücü Kanunu'nda ve Turkuaz Kart Yönetmeliğinde öngörülen özellikleri taşıyan yabancılara ve bazı yakınlarına, Türk vatandaşlarının sahip olduğu birçok hak ve yetkiden yararlanma imtiyazı tanınmıştır. İlgili mevzuatta öngörülen koşulları sağlayan yabancılara geniş imtiyazlar tanıyan Turkuaz Kart'ın amacı; nitelikli yabancı işgücünün Türkiye'yi tercih etmesini sağlamaktır. Türkiye'nin uluslararası sahadaki etkinliği düşünüldüğü takdirde; izlenen uluslararası işgücü politikalarının yaygınlaşarak, ilerleyen süreçte de Türk hukuk mevzuatında yoğunlukla yer alacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The subject of our thesis is the“Turquois Card in Turkish Law”which was firstly regulated by the provision of article 11 of The International Labor Law numbered 6735 that was included in Turkish law by year 2016. Process of the deciding on the subject of our thesis was shaped by the need of the contribution to the Turquois Card field considering that it is a newly emerging field giving openness for improvement. Turkey's geopolitical position give her a popularity rise as a receiving country in the eyes of migrators for so long. As a result of intense immigration movements, in order to recruit“qualified labor”Turkey grants privileges to the foreigners and their relatives those who are qualified by the International Labor Law and Turquois Card Regulation to make them benefit from the many rights that Turkish citizens already have. The aim of Turquoise Card, which provides broad privileges to foreigners who meet the conditions stipulated in the relevant legislation; to ensure that qualified foreign labor force prefers Turkey. Considering Turkey's effectiveness in the international arena; It is thought that the international labor policies followed will become widespread and will take place intensively in the Turkish legal legislation in the future.