İstisnai yoldan Türk vatandaşlığının kazanılması
  1. Tez No: 739844
  2. Yazar: EDA AYDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜVEN YARAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vatandaşlık, Türk Vatandaşlığının Kazanılması, Türk Vatandaşlığının İstisnai Yoldan Kazanılması, Citizenship, Acquisition of Turkish Citizenship, Acquisition of Turkish Citizenship in an Exceptional Way
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Türk vatandaşlığının istisnai yoldan kazanılması konusunda temel düzenlemeler; 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile 2010 tarihli Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliktir. Bu düzenlemelerde, kişilerin hangi şartlar altında Türk vatandaşlığını istisnai yoldan kazanılabileceğine ve bunun usulüne yer verilmiştir. Çalışmamamız iki bölümden oluşmakta olup çalışmanın Birinci Bölümünde, tâbiiyet, vatandaşlık, vatandaşlığın kazanılması gibi konumuza ilişkin temel kavramlara yer verilmiş, ardından Türk hukukunda vatandaşlık kanunlarının tarihçesine ve vatandaşlık hukukunun ilkelerine değinilmiştir. Çalışmamızın İkinci Bölümde ise Türk vatandaşlığını istisnai yoldan kazanabilecek kişi gruplarına yer verilmiştir. Bu kapsamda, Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 12. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi uyarınca Türkiye'ye sanayi tesisleri getiren veya bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel, sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçen ya da geçeceği düşünülen kişiler, turkuaz kartlılar, vatandaşlığa alınması zaruri görülen kişiler ve göçmenler ayrı ayrı incelenmiştir. İkinci Bölümün devamında ise, Türk vatandaşlığının istisnai yoldan kazanılmasının hangi şartlarda mümkün olabileceği, izlenecek usul ve Türk vatandaşlığını istisnai yoldan kazanmanın sonuçlarına değinilmiş ve sonuç bölümünde yaptığımız değerlendirmenin ardından çalışmamız tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Basic regulations on the exceptional way to acquire Turkish citizenship; Regulation on the Implementation of the Turkish Citizenship Law No. 5901 and the Turkish Citizenship Law dated 2010. In these regulations, the conditions under which individuals can acquire Turkish citizenship in an exceptional way and the procedure for this are included. Our study consists of two parts, and in the first part of the study, basic concepts such as nationality, citizenship, acquisition of citizenship are included, then the history of citizenship laws in Turkish law and the principles of citizenship law are mentioned. In the second part, people who can acquire Turkish citizenship exceptionally are mentioned. In this context, in accordance with subparagraph (a) of paragraph 1 of article 12 of the Turkish Citizenship Law, people who will come to the forefront in the direction of service to our country, namely people who bring industrial facilities to Turkey or who have passed or are thought to pass extraordinary service in scientific, technological, economic, social, sports, cultural and artistic fields and for whom a justified offer has been made by the relevant ministries, people who invest turquoise card holders, people who are required to be naturalized and immigrants are examined seperately within this context. In the continuation of the second part, the conditions under which it is possible to acquire Turkish citizenship in an exceptional way, the procedure to be followed and the results of obtaining Turkish citizenship in an exceptional way are mentioned, and our study is completed after the evaluation we made in the conclusion part.