Sınıf eğitimi öğretmen adaylarının teknolojik pedagojik içerik bilgileri ve uzaktan eğitime ilişkin tutumlarının incelenmesi
Investigation of primary education teacher's attributes to technological pedagogical content and distance education
  1. Tez No: 745178
  2. Yazar: KÜBRA DÖNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ SERDAR KESİCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf Eğitimi, Sınıf Eğitimi Öğretmen Adayı, Teknolojik Pedagojik İçerik Bilgisi, Uzaktan Eğitim, Tutum, Classroom Education, Teacher Candidate, Technological Pedagogical Content Knowledge, Distance Education, Attitude
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmanın amacı, sınıf eğitimi öğretmen adaylarının teknolojik pedagojik içerik bilgileri ve uzaktan eğitime yönelik tutumlarını incelemektir. Tarama modelinde olan çalışmanın örneklemini 2021-2022 eğitim öğretim yılı Giresun Üniversitesi, Ordu Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Trabzon Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı'nda öğrenim görmekte olan 423 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Teknolojik Pedagojik İçerik Bilgisi Ölçeği”ve“Uzaktan Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Öğretmen adaylarının ölçeklere verdiği cevaplar çevrimiçi ortamda toplanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre sınıf eğitimi öğretmen adaylarının Teknolojik pedagojik içerik bilgilerinin cinsiyet, sınıf düzeyi, mezun olunan lise türü değişkenleri bakımından anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Öğrenim görülen üniversitede, kişisel bilgisayara sahip olmada ve yaşadığı bölge boyutlarında ise anlamlı farklılaşma görülmüştür. Uzaktan eğitime yönelik tutumlarının karşılaştırılmasında cinsiyet, öğrenim görülen üniversite, sınıf düzeyi ve mezun olunan lise türünde anlamlı bir farklılaşma görülmezken kişisel bilgisayara sahip olma ve yaşadığı bölge bakımından anlamlı farklılaşma görülmüştür. Teknolojik pedagojik içerik bilgisi ölçeğinin toplam puanları ile Uzaktan eğitime yönelik tutum ölçeği toplam puanları arasında da çok düşük düzeyde anlamlı olmayan bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the pre-service classroom teachers' technological pedagogical content knowledge and their attitudes towards distance education. The sample of the study, which is in the scanning model, consists of 423 teacher candidates studying at Giresun University, Ordu University, Ondokuz Mayıs University and Trabzon University Education Faculty, Department of Basic Education, Classroom Education in the 2021-2022 academic year. In the study,“Personal Information Form”,“Technological Pedagogical Content Knowledge Scale”and“Attitude Scale towards Distance Education”are used as data collection tools. The answers given by the teacher candidates to the scales are collected online. According to the results of the study, no significant difference is observed in terms of the variables of technological pedagogical content knowledge of classroom education teacher candidates, gender, grade level. Significant differences are observed in the possession of a personal computer and in the dimensions of the region where he lived. In the comparison of their attitudes towards distance education, there is no significant difference in terms of gender, university attended, grade level, while there is a significant difference in terms of having a personal computer and living area. It is concluded that there is a very low and non-significant relationship between the total scores of the technological pedagogical content knowledge scale and the total scores of the attitude scale towards distance education.