Algodoo destekli beyin temelli öğrenme modelinin akademik başarı ve problem çözme becerisine etkisi
The effect of algodoo supported brain-based learning model on academic success and problem solving skills
  1. Tez No: 745186
  2. Yazar: MEHMET BOZAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET NUR TUĞLUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beyin Temelli Öğrenme, Algodoo, Problem Çözme, Akademik Başarı, Brain Based Learning, Algodoo, Problem Solving, Academic Achievement
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın amacı, algodoo destekli beyin temelli öğrenme modelinin akademik başarı ve problem çözme becerisine etkisini incelemektir. Bu araştırma 2021-2022 eğitim öğretim yılında İstanbul'un Esenyurt ilçesinde bulunan bir devlet ilkokulunun 3.sınıf öğrencileriyle yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubu kolay ulaşılabilir örneklem yöntemiyle belirlenen 30 kontrol, 30 deney olmak üzere toplam 60 öğrenciden oluşmuştur. Fen bilimleri dersi ''Kuvveti Tanıyalım'' ünitesi kapsamında deney grubuna algodoo destekli beyin temelli öğrenme modeline uygun etkinlikler araştırmacı tarafından uygulanırken kontrol grubuna kendi sınıf öğretmenleri tarafından mevcut öğretim programı uygulanmıştır. Araştırma ön test-son test yarı deneysel desene uygun şekilde yürütülmüştür. Çalışmanın verileri 20 sorudan oluşan akademik başarı testi ve problem çözme becerilerine yönelik algı ölçeği yoluyla elde edilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde bağımlı ve bağımsız gruplar için t-testi kullanılmıştır. Elde edilen veriler incelendiğinde beyin temelli öğrenme modeline uygun etkinliklerin uygulandığı deney grubu ile mevcut öğretim programının uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin akademik başarı ve problem çözme becerileri arasında ön test sonuçları arasından fark olmamasına rağmen son test sonuçları deney grubu lehine anlamlı bulunmuştur. Bu sonuçlar doğrultusunda beyin temelli öğrenme modeline uygun etkinliklerin Fen Bilimleri dersinde uygulanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effect of the algodoo-assisted brain-based learning model on academic achievement and problem-solving ability. This research was carried out in the 2021-2022 academic year with the 3rd grade students of a public primary school in Esenyurt district, Istanbul province. The study group consisted of 60 students, including 30 controls and 30 experiments. Within the scope of the ''Let's Recognize the Force'' unit, the activities suitable for the algodoo supported brain-based learning model were applied to the experimental group by the researcher, while the control group was given an existing curriculum by its own classroom teachers. The research was carried out in accordance with the pretest-posttest semi-experimental pattern. The data of the study were obtained through the academic achievement test consisting of 20 questions and the perception scale for problem solving skills. T-test was used for dependent and independent groups in the analysis of the data obtained. When the data obtained were examined, although there was no difference between the academic success and problem-solving skills of the experimental group where activities were applied in accordance with the brain-based learning model and the control group students to which the current curriculum was applied, the posttest results were found to be significant in favor of the experimental group. In line with these results, it was recommended that activities in accordance with the brain-based learning model can be applied in the Science course.