Farklı branşlardaki aktif sporcuların omurga eğriliklerinin karşılaştırılması
Comparison of spinal curvature of aktive athletes in different branches
- Tez No: 745193
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH ERİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Spinal Mouse, Omurga, Branş, Sport, Spinal Mouse, Columna vertebralis, Branch
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Çalışmanın örneklemini, Boks, Voleybol, Basketbol, Atletizm ve Futbol sporunu aktif olarak devam ettiren 18-22 yaş arasındaki toplam 60 sporcu oluşturdu. Katılımcıların omurga ölçümleri, noninvasive yöntem olan spinal mouse cihazı ile alındı. Cihaz, vertebral sütunun servikal C7 omurundan başlayarak omurların processus spinosus çıkıntıları üzerinden sakral bölgeye doğru hareket ettirilerek elde edilen veriler yakında bulunan bir bilgisayara aktarıldı. Bilgisayara kaydedilen bilgiler cihaza özel algoritma programı ile değerlendirildi. Elde edilen veriler IBM SPSS Statistics 25.0 programı ortamında Pearson Momentler Çarpımı ve Spearman Sıra Farkları ilişkisel analizler aracılığı ile analiz edilmiş olup eğriliklere en çok etkisi olan değişkeni bulmak için Multiple Linear Regresyon analizi kullanıldı. Multiple Linear analizinde yaş, boy, kilo ve vücut kitle endeksi parametrelerinin sagital eğriliğin anlamlı bir yordayıcısı olmadığı belirtildi.
Özet (Çeviri)
The sample of the study consisted of a total of 60 athletes between the ages of 18-22 who actively continue the sports of Boxing, Volleyball, Basketball, Athletics and Football. Spine measurements of the subjects were taken with a noninvasive spinal mouse device. The data obtained by moving from the cervical C7 vertebra of the vertebral column to the sacral region over the processus spinosus protrusions of the vertebrae were transferred to a nearby computer and evaluated with a device-specific algorithm program. The obtained data were analyzed by means of Pearson Product Moments and Spearman Rank Differences relational analyzes in the IBM SPSS Statistics 25.0 program environment, and Multiple Linear Regression analysis was used to find the variable that has the most effect on the curvatures. In Multiple Linear analysis, it was determined that age, height, weight and body mass index parameters were not a significant predictor of sagittal curvature.