'From ideal body to broken skin' differentiation of the body and its changes in art along wtih the change of time space and technology
'Ideal bedende kırılan tene' zaman mekan ve teknolojinin değişmesi ile bedenin farklılaşması ve sanattaki değişimleri
- Tez No: 745239
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAHİT BÜYÜKİŞLİYEN, DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ÖZER
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Ten, Zaman, Mekan, Kavram, skin, time, place, notion
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar ve Resim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Beden, canlının varoluşunun betimlenmesidir. Bedenin gizemli yapısının hep merak konusu olduğu farklı kültürlerde insanın madde ile olan ilişkisinin devamlı değiştiği, bedenin de kendini tanım olarak yeniden dönüştürdüğü görülmüştür. Sanatın tarihi sürecinde bedenin değerlendirilmesi için kültürel sistemlere bakmak gerekir. Bedenle ilgili tarihteki tüm tespitler, batı sanatındaki beden anlayışını kavrayabilmek açısından önemlidir. Orta çağ öncesine baktığımızda, Yunan sanatında beden, araştırma kaynağı olarak sanatta da bir bilgi kaynağı oluşturmaya başlamıştır. Rönesanstan 19. yüzyıla kadar tıpta ve felsefede beden ile ilgili sorgulamalar sanatçıları etkilemiş, sanatsal çalışmaların temelini oluşturmuştur. Bundan sonraki dönemlerde psikolojinin etkisiyle farklı bir beden anlayışı ile sanatçılar mekanik dokusunun ötesinde fiziksel bir varlık olarak bedene bakmışlardır. Modernite bedensel toplumun başlangıcı olmuştur. Modernitenin ortaya koyduğu yeni beden, bireyselleşmiş bir bedendir. Kendini baskı içinde hisseden sanatçı baskı gördüğü kurumlara karşı olan tepkisini göstermek için beden üzerinden ilişki kurmaya çalışmıştır. Beden sadece fiziksel değil, toplumsal politikaların nesnesi haline gelmiştir. Güncel hayatımızın her alanına giren teknolojik gelişmeler, bedende ve algıda değişimlere yol açmıştır. Bu denli hızlı değişimlerle çağdaş beden kavramı, zaman ve uzamın geçersiz olduğu, simüle edilmiş yeni bir çevrede kendini var eder.
Özet (Çeviri)
Body is the depiction of the existence of the living thing. It has been seen in different cultures, where the mysterious structure of the body has always been a matter of curiosity, that the relationship of man with matter has constantly changed, and that the human body has re-transformed itself in terms of its definition. Accordingly, it is necessary to look at cultural systems in order to evaluate the body within the historical process of art. All the existing determinations about the body in history of Western art are important in terms of comprehending the understanding of body itself. The pre-medieval period suggests that image of the body in Greek art began to comprise an informational source, one that also became a research reference in art. From the Renaissance to the 19th century, inquiries about the body in medicine and philosophy influenced artists and formed the basis of artistic works. In the following periods, artists, along with different understandings of the body as a result of the influence of psychology, regarded the body as a physical entity beyond its mechanical texture. Modernity brought about the beginning of bodily society; this new body that modernity revealed is an individualized body. The artist, who felt oppressed, tried to establish a relationship through their body in order to show their reaction against oppressive institutions. Subsequently, the body has become a sociopolitical as well as a physical object. Technological developments that have entered every area of our daily lives have led to changes in the body and perceptions of the body. Alongside these rapid changes, the contemporary concept of the has brought about in a newly simulated environment in which time and space have become invalid.