Friedrich Nietzsche'nin nihilizm evreleri ve kişilik tipolojilerinin psikanalitik bakımdan değerlendirilmesi
A psychoanalytic evaluation of Friedrich Nietzsche stages of nihilism and personality typologies
  1. Tez No: 745256
  2. Yazar: HATİCE RÜMEYSA SANLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAD KISA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Bilinç, Psikanaliz, Nihilizm, Tanrı, Myres Briggs Tip Göstergesi, Beş Büyükler, Kişilik, Consciousness, Psychoanalysis, Nihilism, God, Myres Briggs Type Indicator, The Big Five Personality, Personality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Felsefe tarihinin önemli simalarından biri olan Friedrich Nietzsche 19.yüzyıldan günümüze değin farklı disiplinlerde çalışılmış bir isimdir. Friedrich Nietzsche'nin düşünce dünyası veya psikolojisi göz önünde bulundurulmadan onun ele aldığı konuların ya da hayatının anlaşılması oldukça güçtür. Felsefesini çelişkili kılan özellikler, yaşamındaki temel noktalardan bağımsız ele alınamaz. Dolayısıyla Friedrich Nietzsche'nin düşünce sistemindeki sebeplerin incelenmesinin yanı sıra o düşünceye etki eden sürecin de ele alınması gereklidir. Özellikle dünya tarihinin vazgeçilmez bir unsuru olan din kavramı Friedrich Nietzsche'nin nihilizmden/ yoksayıcılık felsefesiyle doğrudan ilintilidir. Bu bağlamda Friedrich Nietzsche'nin ifade etmeye çalıştığı tüm konu ve kavramları modern psikolojinin güncel yaklaşımıyla değerlendirmek sağlıklı bir yöntemdir. Çünkü onun felsefesi, yaşamı ve tecrübelerinin altındaki asıl düşünce sistemi olarak görülmelidir. Yaygın ve yanlış kanı ise Friedrich Nietzsche'yi sadece hayatıyla değerlendirmeye tabi tutmaktır. Hâlbuki onun felsefesini inşa ederken verdiği mücadele kişilik yapısını sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Friedrich Nietzsche, one of the important figures in the history of philosophy, has been studied in different disciplines since the 19th century. Without considering Friedrich Nietzsche's world of thought or psychology, it is very difficult to understand the subjects he deals with or his life. The features that make his philosophy contradictory cannot be considered independently of the main points in his life. Therefore, besides examining the reasons in Friedrich Nietzsche's thought system, it is necessary to deal with the process that affects that thought. . The concept of religion, which is an indispensable element of world history, is directly related to Friedrich Nietzsche's philosophy of nihilism/neglect. In this context, it is a healthy method to evaluate all the subjects and concepts that Friedrich Nietzsche tries to express with the current approach of modern psychology. Because his philosophy should be seen as the main thought system underlying his life and experiences. The common and misconception is to evaluate Friedrich Nietzsche only with his life. However, the struggle he gave while building his philosophy presents his personality structure.