Emotional clarity, adult attachment and emotional eating
Duygusal açıklık, yetişkin bağlanması ve duygusal yeme
  1. Tez No: 745258
  2. Yazar: ECEMNUR TERZİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ALEV YALÇINKAYA HANLY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: pozitif duygularla yeme, negatif duygularla yeme, duygusal açıklık, kaçıngan bağlanma boyutu, kaygılı bağlanma boyutu, emotional eating, eating with positive emotions, eating with negative emotions, emotional clarity, attachment, attachment anxiety, attachment avoidance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Duygusal yeme, son zamanlarda en çok araştırılan konulardan biri haline gelmiştir ve pek çok medikal ve psikolojik araştırma tarafından konu edilmiştir. Bu araştırmanın amacı duygusal yeme, duygusal açıklık ve yetişkin bağlanması arasındaki ilişkileri incelemektir. Araştırma, Coronavirüs salgını döneminde, yönetimsel kısıtlamaların olduğu ve olmadığı iki dönemde (karantina ve yeni normal dönemleri ) gerçekleştirilmiştir. Araştırma, 20-45 yaş aralığında, karantina döneminde 69, yeni normal dönemde 125 olmak üzere toplamda 194 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların duygusal yeme puanlarını ölçmek için“Duygusal İştah Anketi”'nin pozitif ve negatif duygularla yeme alt ölçeği (Demirel ve ark., 2014); duygusal açıklık puanlarını ölçmek için“Duygu Düzenlemede Güçlükler Anketi”'nin duygusal açıklık alt ölçeği (Rugancı & Gençöz, 2010) ve bağlanma boyutlarını ölçmek için“Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri”ölçeği (Selçuk ve ark., 2005) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, yeni normal dönemde kaygılı ve kaçıngan bağlanma boyutları ile duygusal açıklık arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bu dönemde duygusal yeme ile bağlanma boyutları ve duygusal açıklık arasında anlamlı ilişkiler saptanmamıştır. Karantina döneminde ise kaygılı bağlanma boyutu ile duygusal açıklık arasında ve kaygılı bağlanma boyutu ile pozitif duygularla yeme arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Kaçıngan bağlanma boyutu ile duygusal yeme ve duygusal açıklık arasında anlamlı bir sonuç bulunmamıştır. Bulgular, literatür ışığında değerlendirilmiş ve ileriki çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Emotional eating is one of the most studied topics recently and has been the subject of many medical and psychological studies. This research examined the relationship among emotional eating, emotional clarity, and adult attachment and was conducted during the Coronavirus pandemic, in two periods (self- quarantine and new normal periods) with and without governmental restrictions. The study was conducted with a total of 194 participants; 69 in the self- quarantine period and 125 in the new normal period; between the ages of 20-45. To measure emotional eating scores, eating with positive and negative emotions subscale of“Emotional Appetite Questionnaire”(Demirel et. al., 2014) was used. Emotional clarity subscale of“Difficulties in Emotion Regulation Strategies”(Rugancı & Gençöz, 2010) was used to measure emotional clarity. Additionally, to measure attachment dimensions,“Experiences in Close Relationships- Revised”(Selçuk et. al., 2005) scale was used. As a result, a positive correlation between attachment anxiety and emotional clarity scores, as well as attachment avoidance and emotional clarity scores were found in the new-normal period. In this period, no significant relationship was found between emotional eating and attachment dimensions and emotional clarity scores. In self-quarantine period, positive relationships between attachment anxiety and eating with positive emotions scores, as well as attachment anxiety and emotional clarity scores were found. However, no significant differences were found between avoidant attachment dimension and emotional eating and emotional clarity scores during this period. The findings were evaluated in the light of the literature and suggestions for future studies were presented.