Finansal krizlerin sistemik öneme sahip bankalar üzerine etkileri: Türk bankacılık sektörü örneği
The effects of financial crisis on the systemically importan banks: the case of Turkish banking sector
  1. Tez No: 745317
  2. Yazar: MEHMET ANIL ORTAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK DEMİRHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Risk Yönetimi, Finansal Kriz, 2008 Finans Krizi, Risk Management, Financial Crisis, 2008 Financial Crisis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Günümüzde son derece yüksek bir hızda gelişen küreselleşme ile birlikte risk, finansal kriz gibi kavramlarda ülkelerin sınırlarının ötesine taşınarak tüm dünya genelinde etkiler ve sonuçlar yaratır hale gelmiştir. Küreselleşme öncesinde ülkeler ve bölgelerle sınırlı gelişmeler artık hem fiziksel hem de düşünsel sınırların da ortadan kalkmasıyla tüm dünya üzerinde bir domino etkisi yaratarak birbirlerini etkileyecek yapıya kavuşmuştur. Bir yandan tüm dünyada küreselleşmenin özellikle iletişim ve bilgi teknolojilerinin gelişmesinden kaynaklı avantajlarından faydalanılırken bir yanda da gelişen olası olumsuz koşullarda oluşacak birikimli bir etkiden de kaçınılmaktadır. Finansal krizler ve bu krizleri yaratan temel risk faktörleri bu nedenle tüm dünya ekonomileri için dikkatle izlenen ve mümkün olduğu kadar pro-aktif stratejilerle önlem alınmaya başlanan süreçler halini almıştır. Tüm bu bilgilerin ışığında bu çalışmada 2007 yılında ABD'de Mortgage Krizi ile başlayıp ardından 2008 yılıyla beraber tüm dünyaya küresel bir finans krizi olarak yayılan sürecin ve 2019 yılında ortaya çıkarak kısa sürede küresel boyuta ulaşan pandemi sürecinin Türk bankacılık sektörü üzerindeki etkilerinin araştırılması ve Türkiye'de faaliyet gösteren bankaların sistemik önem derecelerine göre sıralanması amaçlanmaktadır. Çalışmanın literatür taraması olarak nitelenebilecek ilk üç bölümünde risk, kriz, kriz yönetimi gibi kavramlardan yola çıkılarak 2008 Finansal Krizi'nin ve pandemi döneminde sektörde ortaya çıkan koşulların detaylı bir şekilde değerlendirilmesi yer almaktadır. Araştırmanın uygulama bölümü olan dördüncü bölümünde ise Türk bankacılık sisteminin sistemik önem kapsamında değerlendirilmesi ve sektörde faaliyet gösteren bankaların sistemik önem seviyelerinin belirlenmesine yönelik değerlendirmeler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, with the globalization that is developing at a very high speed, concepts such as risk and financial crisis have moved beyond the borders of countries and have created effects and results all over the world. Developments limited to countries and regions before globalization have now reached a structure that will affect each other by creating a domino effect on the whole world, with the disappearance of both physical and intellectual borders. On the one hand, the advantages of globalization, especially arising from the development of communication and information technologies, are utilized all over the world, on the other hand, a cumulative effect that will occur in possible adverse conditions is avoided. For this reason, financial crises and the main risk factors that create these crises have become processes that are carefully monitored for all world economies and that measures are started to be taken with pro-active strategies as much as possible. In the light of all this information, in this study, it is aimed to investigate the effects of the process, which started with the Mortgage Crisis in the USA in 2007 and then spread to the whole world as a global financial crisis in 2008, and the pandemic that appeared in 2020 and reached a global scale, on the Turkish banking sector and to rank the banks operating in Turkey according to their systemic importance. In the first three parts of the study, which can be described as a literature review, there is a detailed evaluation of the 2008 Financial Crisis, and the situations that appeared during the pandemic based on concepts such as risk, crisis and crisis management. In the fourth part, which is the application part of the research, there are evaluations regarding the analysis of the Turkish banking system within the scope of systemic importance and the determination of the systemic importance levels of the banks operating in the sector.