Servikal 7. vertebranın bilgisayarlı tomografi görüntüleri üzerinden morfometrik ölçümleri ile cinsiyet tayininde kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the usage of the cervical 7. vertebra in sex determination with morpometric measurements on computerized tomography images
- Tez No: 745434
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENDER ŞENOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli Antropoloji, İskelet ile Cinsiyet Belirleme, 7. Servikal Vertebra, Bilgisayarlı Tomografi, Forensic Anthropology, Sex Determination by Skeleton, 7th Cervical Vertebrae, Computed Tomography
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: İskelet elemanlarından kimliklendirme yapılırken oluşturulan biyolojik profilin ilk basamağı cinsiyetin tahmin edilmesidir. Bu çalışmada servikal 7. vertebranın cinsiyet tahmininde kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 20 yaş üzeri 200 kadın, 200 erkek olguya ait servikal bilgisayarlı tomografi kesitleri incelenmiştir. Kesitlerde servikal 7. vertebra üzerinde; foramen vertebra anteroposterior maksimum çap, foramen vertebra transvers maksimum çap, korpus vertebra inferior yüz anteroposterior maksimum çap, korpus vertebra inferior yüz transvers maksimum çap, korpus vertebra yüksekliği, korpus vertebra - spinöz proçes açısı, spinöz proçes yüksekliği, spinöz proçes uzunluğu olmak üzere 8 farklı ölçüm yapılmıştır. Bulgular: Bağımsız İki Örneklem T Testi sonucunda foramen vertebra anteroposterior maksimum çap, foramen vertebra transvers maksimum çap, korpus vertebra inferior yüz anteroposterior maksimum çap, korpus vertebra inferior yüz transvers maksimum çap, korpus vertebra yüksekliği, spinöz proçes yüksekliği, spinöz proçes uzunluğu değerlerinin erkeklerde kadınlara göre istatiksel olarak anlamlı yüksek olduğu saptanmıştır (p0.05). En yüksek dimorfizmi spinöz proçes uzunluğunun gösterdiği saptanmış olup tek değişkenle oluşturulan modellerde sadece spinöz proçes uzunluğu ile elde edilen model %80 doğruluk oranına ulaşmıştır. Dimorfik özellik gösteren bütün ölçümlerin Forward Lojistik Regresyon Analizi sonucunda erkeklerde %89, kadınlarda %92,5 olmak üzere totalde %90,8 doğruluk oranı ile cinsiyet tahmin edilebilmiştir. Sonuç: Türk popülasyonunda servikal 7. vertebra dimorfik özellik göstermektedir ve tek başına bulunması halinde yüksek doğruluk oranları ile cinsiyet tahmini yapılmasına olanak sağlamaktadır. Modern radyolojik görüntüleme yöntemlerinin antropometrik çalışmalarda kullanılması veri elde edilmesinde yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The first step of the biological profile created while identifying the skeletal elements is the estimation of sex. In this study, it was aimed to evaluate the usability of the 7th cervical vertebra in sex prediction. Materials and Methods: In our study, cervical computed tomography sections of 200 female and 200 male cases over the age of 20 were examined. On the cervical 7th vertebra; Foramen vertebra anteroposterior maximum diameter, foramen vertebra transverse maximum diameter, corpus vertebra inferior face anteroposterior maximum diameter, corpus vertebra inferior face transverse maximum diameter, corpus vertebra height, corpus vertebra - spinous process angle, spinous process height, spinous process length measurements were made. Results: As a result of the Independent Two Samples T Test, foramen vertebra anteroposterior maximum diameter, foramen vertebra transverse maximum diameter, corpus vertebra inferior face anteroposterior maximum diameter, corpus vertebra inferior face transverse maximum diameter, corpus vertebra height, spinous process height, spinous process length values were found to be statistically significant higher in males compared to females (p0.05). It was determined that the spinous process length showed the highest dimorphism, and in the models created with a single variable, the model obtained with only the spinous process length reached 80% accuracy. As a result of Forward Logistic Regression Analysis of all dimorphic measurements, sex could be predicted with an accuracy rate of 90.8% in total, 89% in men and 92.5% in women. Conclusion: In the Turkish population, the 7th cervical vertebra shows dimorphic features and allows sex estimation with high accuracy if it is found alone. The use of modern radiological imaging methods in anthropometric studies helps in obtaining data.