Safra kesesi taşı ya da buna bağlı gelişen komplikasyonlarla genel cerrahi kliniğine başvuran hastalarda total oksidan ve total antioksidan düzeylerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 745566
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN KIYAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kolelitiazis, Oksidan, Antioksidan, Total Oksidan Düzeyi, Serbest Radikaller, Cholelithiazis, Oxidants, Antioxidants, Total Oxidant Status, Free Radicals
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Genel bilgiler: Safra kesesi taşı ve buna bağlı gelişen komplikasyonlar sık görülür. Safra kesesi karaciğer tarafından üretilen safranın depolandığı ve bu safrayı belirli salınımlarla pankreasın ana kanalı ile birleşen koledok yardımıyla duodenuma aktarımında görevli organdır.Kolelitiazis ve komplikasyonları sonucunda da vücuttaki diğer reaksiyonlarda olduğu gibi serbest radikaller oluşur ve bunların detoksifikasyonunda bir dizi kimyasal etkileşim görevlidir.Bu etkileşimler sırasında oluşan veya bu etkleşimleri katalizyen parametrelerin ölçümü enflamasyonun şiddetinin değerlendirilmesinde önemli yer tutabilmektedir. Materyal-metod: Bu amaçla kliniğimize safra taşı ya da buna bağlı komplikasyonlarla yatırılan 45 hasta üzerinde ameliyat öncesinde ve ameliyattan sonra 6. Saate kan ve ameliyat sırasında kese fundusundan alınan örneklerden total oksidan antioksidan molekül ölçümleri yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya toplam 45 hasta katılmıştır.Bunların 34'ü ameliyat olurken 11'i konservatif olarak takip edilmiştir.Bu hastalar arasında yapılan değerlendirmede birçok demografik faktörün (yaş,cinsiyet…vs) total oksidan ve antioksidan düzeyi üzerinde etkili olmadığı görülmüştür.Ameliyat sonrası dönemde yapılan ölçümlerdeki değerlerin ameliyat öncesine göre anlamlı gerilediği saptanmıştır. Tartışma ve sonuç: Kolelitiazis ve komplikasyonları birçok hastalık gibi aktif serbest radikal oluşumuyla izleyen hastalıklardır.Tedavi süresince gerek tükenmeye gerek de tedavinin verdiği yararla bu düzeylerde gerileme izlenmektedir.Ancak bu değerlerin hastalığın takibinde kullanımının uygunluğu halen tartışmalıdır ve daha çok deneysel çalışma gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Gall bladder Stones and disturbances that develop according to bile stone disease are common and cause hospitalisation frequently. Gall bladder is the place where the secreted bile is stored and sent to duodenum with a pulsatile pattern.Like many other diseases,bile Stones and its'complications cause inflammatory responses anded with high rate free radical formation that is cleared from organism with a series of chemical reactions.Measurement of that is cleared from organism with a series of chemical reactions.Measurement of these chemicals that are formed during these reactions or chemicals that take place in inducing or catalising these reactions could be used to observe the severity oy the disease. Methods: 45 patients who admitted to our clinic had taken part in our study . Blood samples are taken twice as previous to surgery and 6 hours after surgery.Also, tissue samples are gained from patients who are operated. Then, they sent to labarotory to measure total oksidan and antioksidant status of patients. Findings: After evaluation of all results,we noticed that many demographic factor like gender or age,don't effect total oksidant or antioksidant level. Total serum levels of these molecules are significantly decrease as it's compared with preoperative values. Discussion and conclusion: Bile Stones and their complicationes cause many inflammatory responses ending with free radical formation.During follow-up, their level decrease according to consumption or the success of the treatment. However,it is still uncertain that the clinical usage of these parameters to evaluate the success of treament is beneficial or not.As aconsideration, many other randomized studie should be performed to have a definite result.