İnguinal herni cerrahisi geçiren pediatrik hastalarda erektor spina plan bloğu ve kaudal bloğun postoperatif analjezi ve stres yanıt üzerine etkilerinin karşılaştırılması, prospektif randomize çalışma
  1. Tez No: 745623
  2. Yazar: ÖZGE UYANIKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE SURHAN ÇINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatrik rejyonel anestezi, erektör spina plan bloğu, kaudal blok, cerrahi stres hormon, Pediatric regional anesthesia, erector spina plane block, caudal block, surgical stress hormone
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Çalışmamızda inguinal herni cerrahisi geçiren pediatrik hastalarda erektör spina plan bloğu ile kaudal bloğun postoperatif analjezi ve stres yanıt üzerine etkilerini karşılaştırmayı planladık. Gereç ve Yöntem: Etik kurul onayı ve ebeveynlerden onam alınarak, inguinal herni cerrahisi uygulanacak, ASA skor I-II 1-6 yaş arası 62 pediatrik hasta, prospektif, randomize ve tek kör çalışmaya dahil edildi. Monitorizasyon altında genel anesteziyi takiben Grup E'deki hastalara USG eşliğinde erektör spina plan bloğu (ESPB); Grup C'deki hastalara USG eşliğinde kaudal blok 0,5 mL kg-1 %0.25 bupivakain ile uygulandı. Hastaların anestezi indüksiyonu öncesi, blok öncesi, blok yapıldıktan 10 dk sonrası ve operasyon devamında 15 dk aralıklı olarak ameliyat bitimine kadar kalp tepe atımı (KTA), ortalama arteryel basın (OAB) ve parmakucu saturasyon (SPO2) değerleri kaydedildi. Anestezi ve operasyon süresi kaydedildi. Hastaların prolaktin ve kortizol düzeyleri preoperatif ve postoperatif 40.dk'da gönderildi. Hastalara blok yapılmasından ilk kurtarıcı analjezik verilmesine kadar geçen süre“Analjezi süresi”olarak kaydedildi. 24 saatteki toplam analjezik miktarı, kaç kez analjezik verildiği ve komplikasyonlar kaydedildi. KTA, OAB ve FLACC skorları postoperatif 30.dk, 1., 2., 3., 4. 8.,12. ve 24.saatlerde kaydedildi. FLACC değeri 4 ve üzerinde tespit edildiğinde, postoperatif ilk 4 saatte 15 mg kg-1 intravenöz parasetamol; eve taburcu olanlara 10 mg kg-1 oral süspansiyon parasetamol verildi. Bulgular: Demografik veriler; operasyon, anestezi ve analjezi süreleri; toplam analjezik miktarı, kaç kez analjezik verildiği SPO2 değerleri ve komplikasyonlar her iki grupta istatiksel anlamlı farklı bulunmadı. KTA değerleri ve OAB değerlerinin blok öncesi ve sonrası 10.dk ölçümleri Grup C'de yüksek bulundu. Grup E'de postoperatif prolaktin değerleri preoperatif değerlere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksekti. Gruplar arası karşılaştırmada postoperatif prolaktin düzeylerindeki artış Grup E'de Grup C'den yüksekti. Her iki grupta postoperatif kortizol değerleri, preoperatif değerlere göre anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Sonuç: İnguinal herni cerrahisi geçiren pediatrik hastalarda uygulanan ESPB'nin postoperatif analjezi ve stres yanıt üzerinde kaudal blokla benzer etkinlikte olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Background: In our study, we planned to compare the effects of erector spina plane block and caudal block on postoperative analgesia and stress response in pediatric patients undergoing inguinal hernia surgery. Methods: After ethics committee approval and parental approval, 62 pediatric patients aged between 1-6 years, with ASA score I-II, who were going to undergo inguinal hernia surgery, were included in the prospective, randomized and single-blind study. Following general anesthesia under monitoring, USG-guided erector spina plan block (ESPB) was applied to the patients in Group E, and USG-guided caudal block was applied to the patients in Group C with 0.5 mL kg-1 0.25% bupivacaine. The heart rate (HR), mean arterial pressure (MAP), and fingertip saturation (SPO2) values of all patients were recorded before anesthesia induction, pre-block, 10 minutes after the block, and within 15-minute intervals during the operation until the end of the operation. The prolactin and cortisol levels of the patients were sent preoperatively and at the postoperative 40th minute. The time elapsed from the blocking to the first rescue analgesic administration was recorded as“Analgesia time”. The total amount of analgesics in 24 hours, number of times analgesics given and the complications were recorded. HR, MAP and HR, MAP and FLACC scores were recorded at postoperative 30 minutes, 1st, 2nd, 3rd, 4th, 8th, 12th and 24th hours. When the FLACC value is 4 and above, 15 mg kg-1 intravenous paracetamol in the first 4 hours postoperatively; 10 mg kg-1 oral suspension paracetamol was given to those who were discharged home. Results: There was no statistically significant difference between the two groups in terms of demographic data; duration of operation, anesthesia, analgesia; total amount of analgesics, number of times analgesics given, SPO2 values and complications. KTA values and MAP values before and after the block at the 10th minute were found to be higher in Group C. In Group E, postoperative prolactin values were statistically significantly higher than preoperative values. In the comparison between groups, the increase in postoperative prolactin levels was higher in Group E than in Group C. In both groups, postoperative cortisol values were found to be significantly higher than preoperative values. Conclusion: It was determined that ESPB applied in pediatric patients who underwent inguinal hernia surgery was similar to caudal block on postoperative analgesia and stress response..