European space policy in a global context
Küresel bağlamda Avrupa uzay politikası
  1. Tez No: 745671
  2. Yazar: ZEYNEP TONGA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY FIRAT TANRISEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uzay Politikası, Uzay Güvenliği, Avrupa Birliği, Avrupa Uzay Politikası, Space Policy, Space Security, European Union, European Space Policy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışma, ağırlıklı olarak Soğuk Savaş sonrası dönemde Avrupa Birliği'nin, Uzay Politikasını geliştirmedeki motivasyonlarını analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, AB uzay politikası sivil ve askeri yönleriyle incelenmiştir. Tez ayrıca, AB'nin uzay politikasının tarihsel bağlamını açıklığa kavuşturmak için Soğuk Savaş döneminde ABD ve Rusya arasındaki uzay yarışının tarihini de analiz etmektedir. Buna ek olarak, tez ayrıca AB'nin uzay politikasının mevcut küresel bağlamını detaylandırmak için ABD, Rusya ve Çin'in çağdaş uzay politikalarını da kıyaslamakta ve karşılaştırmaktadır. AB'nin uzay politikasının yalnızca barışçıl ve sivil amaçlar için geliştirildiğini öne süren bazı görüşlerin aksine tez, AB uzay politikasının barışçıl ve sivil amaçları teşvik ederken AB'nin güvenlik kaygılarına katkıda bulunmak amacıyla, askeri ve stratejik hedefleri de desteklediğini savunmaktadır. Tez 5 bölümden oluşmaktadır: 1. Bölüm Giriş, 2. Bölüm Tarihsel Arka Plan, 3. Bölüm Avrupa Uzay Politikası, 4. Bölüm Küresel Bağlam olarak ABD, Rusya ve Çin Uzay Politikaları ve 5. Bölüm Sonuç 'tur.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyse the motivations of the European Union in developing its Space Policy mainly in the Post-Cold War Period. In this context, the European Space Policy has been studied in terms of its civilian and military aspects. The thesis also analyses the history of the space race between the USA and the USSR during the Cold War Period in order to clarify the historical context of the EU's space policy. Furthermore, the thesis also compares and contrasts the contemporary space policies of the USA, the Russian Federation and the People's Republic of China in order to elaborate on the current global context of European Union's Space Policy. Contrary to the views of some scholars who argue that the EU's space policy is being developed for exclusively peaceful and civilian purposes, the thesis argues that the EU's Space Policy promotes military and strategic goals of the EU in order to contribute to the EU's security concerns as well as promoting peaceful and civilian objectives. The thesis has 5 chapters: Chapter 1 is Introduction, Chapter 2 is Historical Background, Chapter 3 is European Space Policy, Chapter 4 is Space Policies of the USA, the Russia and the China, and Chapter 5 is Conclusion.