Üniversite öğrencileri sosyal girişim düzeyi ve yaşam tatmini düzeyi incelemesi
Examination of university students' social enterprise level and life satisfaction
  1. Tez No: 745712
  2. Yazar: AYNUR ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BEKMEZCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Sosyal Girişimcilik, Yaşam Tatmini, Entrepreneurship. Social Entrepreneurship. Life Satisfaction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Girişimcilik kavramı son yıllarda gündemde olan bir kavramdır. Girişimcilik mevcut fırsatlardan yararlanmak amacıyla bazı kaynakların ve bazı süreçlerin araştırıldığı, değerlendirildiği ve bunlardan faydalanıldığı bir süreç olarak ifade edilebilir. Sosyal girişimcilik ise ekonomik kâr amacında olmayan organizasyonların gelir elde etmek için yaptığı sosyal fayda amaçlı girişimcilik hareketleridir. Tanımdan yola çıkarak kâr amacı gütmeyen organizasyonların kendilerine gelir sağlayabilmek için yaptığı fırsatları bulma, bu fırsatlardan yararlanmak için gerekli kaynakları bir araya getirme ve bu fırsatları somut bir takım çıktılara dönüştürebilme kapsamında yapılan çeşitli faaliyetler sosyal girişimcilik faaliyetleri olarak değerlendirilebilir. Bu tezin birinci bölümünde ; girişimcilik kavramı ve girişimcilik çeşitleri, ikinci bölümde; sosyal girişimcilik kavramı, üçüncü bölümde yaşam tatmini kavramı ve dördüncü bölümde ise araştırma sonuçları ve analizler ele alınmıştır. Araştırmaya Türkiye den 454 üniversite öğrencisi katılmıştır. Öğrencilerin büyük çoğunluğunun sosyal girişim alanı olarak öncelikle kadın hakları ve kadın dayanışması ve çocuk hakları ve çocuklara yardım konularında istekli olduları tespit edilmiştir. Yaşam tatmini ölçeği puanları ile sosyal girişimcilik öncülleri ölçeği puanları arasında negatif yönde, çok zayıf derecede ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilmiştir .
Özet (Çeviri)
The concept of entrepreneurship is a concept that has been on the agenda in recent years. Entrepreneurship can be expressed as a process in which some resources and some processes are researched, evaluated and benefited from in order to take advantage of existing opportunities. Social entrepreneurship, on the other hand, is entrepreneurial movements for social benefit that non-profit organizations do to generate income. Based on the definition, various activities carried out within the scope of finding the opportunities made by non-profit organizations to generate income for themselves, bringing together the necessary resources to benefit from these opportunities and transforming these opportunities into concrete outputs can be considered as social entrepreneurship activities. In the first part of this thesis; the concept of entrepreneurship and types of entrepreneurship, in the second part; The concept of social entrepreneurship, the concept of life satisfaction in the third section, and the research results and analyzes in the fourth section are discussed. 454 university students from Turkey participated in the research. It has been determined that the majority of the students are willing to primarily focus on women's rights and women's solidarity, and children's rights and assistance to children as a field of social enterprise. A negative, very weak and statistically significant relationship was found between life satisfaction scale scores and social entrepreneurship antecedents scale scores.