A phenomenological study on online teacher professional development experiences of EFL instructors, PDU members, and directors during the emergency remote teaching period
Acil uzaktan eğitim süresince uygulanan çevrimiçi öğretmen mesleki gelişim uygulamalarına dair dil okulu müdürlerinin, mesleki gelişim birimi üyelerinin ve öğretim görevlilerinin tecrübeleri üzerine fenomolojik bir çalışma
- Tez No: 745738
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NUR AKKUŞ ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi Öğretmen Mesleki Gelişimi, Acil Uzaktan Eğitim, Acil Çevrimiçi Öğretmen Mesleki Gelişimi, Hizmet içi Eğitim, Mesleki Gelişim, Online Teacher Professional Development, Emergency Remote Teaching, Emergency OTPD, In-service trainings, Professional Development
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu fenomolojik çalışmanın amacı Ankara, Türkiye'de altı farklı vakıf üniversitesinin İngilizce hazırlık okullarında çalışmakta olan müdürlerin, mesleki gelişim birimi üyelerinin ve öğretim görevlilerinin acil uzaktan eğitim dönemindeki çevrimiçi öğretmen mesleki gelişimi uygulamalarına dair tecrübelerine derinlemesine bir anlayış getirebilmektir. Altı İngilizce hazırlık okulu müdürü, altı mesleki gelişim bölümü üyesi ve altı öğretim görevlisi olmak üzere toplam on sekiz katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Bulgular çalışmaya katılan tüm katılımcıların acil uzaktan eğitim süresince uygulanan acil çevrimiçi öğretmen mesleki gelişim pratiklerinin ihtiyaç odaklı olmasının yanı sıra esnek bir mesleki gelişim imkânı tanıdığı hususunda hemfikir olduğunu ortaya koymuştur. Bunun yanı sıra, dil okulu müdürlerine göre acil uzaktan eğitim boyunca uygulanan acil çevrimiçi öğretmen mesleki gelişimi uygulamaları, öğretmen güçlendirme konusunda öğretmenleri desteklemiştir. Mesleki gelişim bölümü üyeleri ise hazırlıksız yakalandıklarını belirttikleri bir dönem olarak acil çevrimiçi öğretmen mesleki gelişiminin dijital ortamda hayatta kalma eğitimi gibi olduğunu ve insanların birbirlerine duygusal destek olma vesilesi olarak görüldüğünü ifade etmişlerdir. Bulgular ayrıca acil çevrimiçi öğretmen mesleki gelişiminin, mesleki gelişim bölümü üyeleri için oldukça pratik olduğunu ortaya koymuştur. Bunun yanı sıra, öğretim görevlileri acil çevrimiçi öğretmen mesleki gelişimin oldukça çevik olduğunu belirtmişlerdir. Bununla birlikte, bu çalışmanın sonunda, öğretmen refahı, farklı deneyim seviyelerine sahip öğretmenler için eğitim içeriğinde bir farklılaştırma olmaması ve teori-pratik dengesinin kurulamaması acil çevrimiçi öğretmen mesleki gelişiminin içeriğine dair ihmal edilen hususlar olarak ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this phenomenological study is to gain a deeper understanding towards the experience of directors, PDU members, and instructors working at language schools of six separate foundation universities in Ankara, Turkey regarding online teacher professional development (OTPD) practices during the emergency remote teaching (ERT) period. A total of 18 participants six of whom are directors, six of whom are PDU members, and six of whom are instructors at six different foundation universities in Ankara, Turkey participated the study by participating semi-structured interviews. Findings revealed that all the participants agreed on the fact that OTPD under emergency conditions was needs-driven and flexible. According to directors, emergency OTPD supported teacher empowerment. PDU members, on the other hand, expressed that as a period for which they were unprepared, emergency OTPD was like a survival training on digital environment, and it was considered as an occasion to support each other emotionally. The findings also revealed that emergency OTPD was quite practical for PDU members. From the point of instructors, emergency OTPD was agile. Nevertheless, well-being of the instructors, differentiation in the content of the trainings for the instructors with various experience levels, and hands-on practice were neglected in the content of emergency OTPD.