Güreşçilerde nervus axillaris ve nervus accessorius sinir ileti hızlarının incelenmesi
The research of the axillary and accessory nerve conduction velocities of wrestlers
- Tez No: 745795
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY ÇOLAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Güreşçi, Elektromyografi, N.accessorius, N.axillaris, Sinir İleti Hızı, Wrestler, Electromyography, N.accessorius, N.axillaris, Nerve Conduction Velocity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı güreş sporunda sürekli darbe ve sıkışmaya maruz kalan omuz ve boyun bölgelerinde seyreden n.axillaris ve n.accessorius sinirlerinnin EMG ile ölçülen ileti hızlarının kontrol grubu ile karşılaştırılarak etkilenip etkilenmediğini araştırmaktır. Ayrıca ilgili sinirlerin ileti hızının antopometrik verilerle ilişkisinin araştırılması hedeflenmiştir. Yüksek fiziksel güç gerektiren güreş sporunda sıkça sakatlanan bölgeler olan boyun ve omuz bölgesinde bulunan bu iki sinirin preklinik olarak belirti vermeden ne derece etkilenebileceği de bu çalışmada araştırılmış olacaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 20 milli gönüllü güreşçi (yaş ortalaması 21,4 ± 3,49 yıl) ve 21 gönüllü kontrol grubu(yaş ortalaması 23,14 ± 2,9 yıl) olmak üzere 41 erkek dahil edilmiştir. Tüm olguların antropometrik ölçümleri (total üst ekstremite uzunluğu, kol uzunluğu, ön kol uzunluğu, el uzunluğu, omuz çevresi, omuz eklemi çevresi, göğüs çevresi, boyun çevresi, bel çevresi, kol çevresi, önkol çevresi ölçümü) kaydedilerek el dinamometresi ile el pençe kuvveti ölçülmüştür. Monofilamentler ile katılımcıların el ve ayak bölgelerindeki belirli noktalarda hafif dokunma duyusu incelenmiştir. Yüzeyel elektromyografi (EMG) ile n. axillaris, n. accessorius pars spinalis'in motor sinir iletimi latansları ölçülüp değerlendirilmiştir. Bulgular: Güreşçi ve kontrol grubunun n.accessorius latansları karşılaştırıldığında hem sağ hem de sol tarafta güreşde artış yönünde istatistiksel olarak anlamlı fak tespit edilmiştir(p0,05) Her iki grupta korelasyon sonuçlarına bakıldığında, n.axillaris latansı ile kilo, BKİ, el çevresi arasında orta şiddette korelasyon bulunmuştur (p0,05). Sonuç: Güreşte topografik olarak aşırı kullanılan, en çok darbe ve sıkıştırmalara maruz kalan, anatomik yapıların sıkça sakatlanma ve dejenerasyonların yaşandığı bölgeler boyun ve omuz bölgeleridir. Bu bölgede seyreden önemli sinirlerden n.accessorius'un sinir ileti hızının kaslar ve diğer yumuşak dokularda semptom vermese bile güreşçilerde azalabileceği görülmüştür. Bunun nedeninin spor esnasında bu bölgelere alınan darbeler olduğu düşünülmektedir. Bu aşırı kullanma ve alınan darbeler sonucunda n.accessorius tarafından innerve edilen m.trapezius ve m.sternocleidomastoideus kaslarının fonkisyonlarını etkileyebileceği, scapula ve baş-boyun hareketlerinde kısıtlanmaya neden olabileceği düşünülmektedir. Güreşçilerde tespit edilen bu subklinik EMG ölçüm farklılığı ileride semptomatik bir hastalığa dönüşmeden baş ve boyun bölgesine yönelik basit egzersizlerin yapılması, buradaki sıkışıklığı azaltacak el manipülasyonu, masaj, elektroterapi gibi uygulamaların yapılması ve belli aralıklarla baş ve boynun dinlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Object: Neck and shoulder regions are frequently affected by impact and compression in wrestling. The aim of this study was examining the conduction velocities of the axillary and accessory nerves located in these regions of wrestlers and control group with EMG. In addition, it was aimed to investigate the relationship between the conduction velocity of the relevant nerves and the anthropometric data. In this study, it will be investigated to how much these two nerves in the neck and shoulder regions, which are frequently injured areas in wrestling, which require high physical strength, can be affected preclinically without any symptoms. Method: Forty-one men, including 20 volunteer national wrestlers (mean age 21.4 ± 3.49) and 21 volunteer control group (mean age 23.14 ± 2.9 years), were included in the study. Anthropometric measurements of all cases (total upper extremity length, arm length, forearm length, hand length, shoulder circumference, shoulder joint circumference, chest circumference, neck circumference, waist circumference, arm circumference, forearm circumference measurement) were recorded. Hand claw strength with hand dynamometer was performed. the light touch sense of the participants was examined at certain points in the hand and foot regions with monofilaments. By surface electromyography (EMG) motor nerve conduction latencies of the axillary and accessory nerves were measured and evaluated. Results: It was found that the accessory nerve latencies of the wrestlers were statistically higher on both the right and left sides in wrestlers (p0.05) However, when the accessory nerve latencies were compared, A moderate correlation was found between axillary nerve latency and weight, body mass index and hand circumference (p0.05). Conclusions: The neck and shoulder regions are the regions that are topographically overused and frequently exposed to impacts and compressions in wrestling. It has been observed that the nerve conduction velocity of the accessory nerve, which is one of the important nerves running in this region, may decrease in wrestlers even if it does not cause any symptoms in muscles and other soft tissues. It is thought that the reason for this is the blows taken to these areas during sports. It is thought that this excessive use and impacts may affect the functions of trapezius and sternocleidomastoideus muscles innervated by accessory nerve, and may cause restriction in scapula and head-neck movements. Before this subclinical EMG measurement difference detected in wrestlers turns into a symptomatic disease in the future, it is recommended to perform simple exercises for the head and neck region, to perform applications such as hand manipulation, massage, electrotherapy to reduce the congestion here, and to rest the head and neck at regular intervals.